Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Дострокові вибори знімуть політичну напругу, але проблеми поглибляться, – Фесенко

Позачергові вибори до Верховної Ради доцільні лише з точки зору зняття політичної напруги. Проте існуючі проблеми не зникнуть, а тільки поглибляться. Таку думку у коментарі Гал-інфо висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Він наголосив, що єдиний сенс можливих дочасних виборів може полягати в тому, щоб зняти політичну напругу та випустити пару.

«Наразі напруга достатньо велика, але ще не критична. Якщо вона зростатиме, то її треба буде зняти шляхом політичних змін: або поміняти уряд, або провести парламентські вибори. Утім, у підсумку це тільки поглибить проблеми», – сказав експерт.

За його словами, позачергові вибори жодною мірою не сприятимуть виходу з політичної кризи. Понад те, у новому парламенті збільшиться кількість фракції (отже, суб’єктів коаліційної угоди), що ускладнить процес переговорів.

«Нині в парламенті 6 фракцій, які формально можуть створити коаліцію. "Опозиційний блок" поза грою, але й 5 фракцій мають проблеми з домовленостями. Якщо провести перевибори, то в парламенті буде не менше 7 фракцій, а може, й 8, якщо врахувати партію Саакашвілі», – нагадав Володимир Фесенко.  

Про відставку уряду можна забути, – Володимир Фесенко

На його думку, «Опозиційний блок» одержить трохи більше голосів, але знову не братиме участі в коаліції. Замість «Народного фронту» до Верховної Ради увійдуть блок Саакашвілі, а також (можливо) "Свобода" й УКРОП. Збільшать свою присутність "Об’єднання "Самопоміч" та "Батьківщина".

«От і скажіть, як з цих інгредієнтів створити нову дієву коаліцію? Вона буде ще менш стабільною і більш конфліктною, ніж теперішня», – резюмував експерт. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ