Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Дрогобич та Краків посилять співпрацю у двох напрямках

Днями Дрогобич відвідала делегація з Кракова – культурної столиці Польщі. Співпраця між містами розпочиналась свого часу з партнерства між місцевими комунальними підприємствами – Краківським водоканалом та КП «Дрогобичводоканал». Про це повідомляє Дрогобицька міська рада.
Фото: Дрогобицька міська рада

З перших днів повномасштабної війни Краків активно підтримує Україну та Дрогобицьку громаду зокрема у стратегічно важливих напрямках.

У складі делегації до Дрогобича завітали голова правління Краківського водоканалу Пйотр Зєнтара, члени наглядової ради водоканалу Павел Сендерик, Катерина Ячимська та Маріуш Шубра.

Після офіційного прийому делегації міським головою Дрогобича Тарасом Кучмою, сторони обговорили проєкти, які вже реалізовуються містами та окреслили напрямки подальшої співпраці.

Зустріч відбулась у світлиці Дрогобицької міської ради, за участі керівника КП «Дрогобичводоканал» Романа Шагали, керівника КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимира Кондзьолки, керівника відділу охорони здоров’я Володимира Чуби, керівника відділу освіти Петра Шев’яка, керівниці організаційного відділу Ірини Кушнір та представників управління цифровізації, інформаційної політики та комунікацій.

Під час зустрічі сторони обговорили питання культурно-освітньої співпраці та проєкти, які можуть допомогти Дрогобичу досягати енергетичної автономії.

Керівник відділу охорони здоров’я Володимир Чуба поінформував гостей про реалізацію медичної реформи та результати, яких вдалось досягнути завдяки проведеним заходам.

«З початку реалізації ми зробили ставку на зміцнення матеріально-технічної бази наших медичних установ. Зараз дві лікарні Дрогобицької громади увійшли до спроможної мережі медичних закладів, оприлюднених МОЗ, а Дрогобицька лікарня №1 за потужністю та навантаженням стала другим закладом в області, де надається широкий спектр медичних послуг», – наголосив Володимир Чуба.

Як з’ясувалось під час розмови, у Польщі схожа система фінансування медичної сфери та довелось проходити аналогічні проблеми. Фінансування там також побудоване за принципом «гроші йдуть за пацієнтом», та крім цього державою встановлені ліміти на кількість медичних послуг, які можна надати щомісяця. Це провокує чималі черги, а натомість активно розвивається приватна медична практика, де отримати ті чи інші медичні послуги, зробити операцію і т.д. можна швидко, але дорого.

Начальник відділу освіти Петро Шев’як поінформував гостей про мережу освітніх установ громади та заходи, які тривають в межах освітньої реформи.

Гості також відзначили схожі проблеми в реформуванні польської освіти.

«Ми пройшли дуже болючий, але вимушений процес оптимізації малих шкіл, які мали низьку наповнюваність та дорого обходились бюджету. Оскільки державне фінансування покривало не більше 60% потреб освітньої галузі, все решту лягало тягарем на місцевий бюджет. Тому це було проблемою», – наголосив Пйотр Зєнтара.

Багато реформ польські партнери проводять за підтримки Євросоюзу, з залученням грантових проєктів та готові ділитись досвідом з Дрогобичем.

Також в ході зустрічі сторони обговорили перспективу співпраці між освітніми установами Дрогобича та Кракова. Зокрема, мова йшла про польську школу, яка функціонує у Дрогобичі та дві українські школи, які є у Кракові. Ці заклади можуть ділитись досвідом, літературою, проводити обмін учнями та ін.

Також під час зустрічі сторони обговорили реалізацію масштабного та далекоглядного проєкту – ГІС (геоінформаційна система територіальної громади), робота над яким триває у Дрогобичі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ