Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Друга річниця «референдуму» в Сімферополі: хода у супроводі поліції і автозаків

В окупованому Росією Криму відбуваються заходи з нагоди другої річниці невизнаного світом референдуму про статус півострова. В Сімферополі за посилених заходів безпеки відбувається урочиста хода, яку супроводжує автомобіль для перевезення затриманих. Журналістів при цьому пускали за металеві огорожі за списком попередньої акредитації.

Повідомляє сайт проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії».

Учасники заходу несуть величезні прапори Росії і Криму, на вулицях стоять школярі з прапорцями і квітами, вони іноді скандують «Росія, Крим, Путін».

Очолює колону оркестр, а за ним російський глава Криму Сергій Аксьонов і кримські чиновники, кримська «самооборона», козаки, кадети. Аксьонов назвав дату 16 березня «знаковим» днем і додав, що цей день відзначатиметься як «день перемоги».

Рух транспорту в центрі міста перекрито. Як повідомили місцеві жителі, з 6:00 співробітники російської ФСБ ходили по будинках, розташованих уздовж маршруту ходи і перевіряли горища.

У Києві в цей день згадують жертв російської агресії. У Держдепартаменті США заявили, що не визнають «референдуму» 2014 року в Криму і мають намір зберігати запроваджені через анексію санкції до деокупації півострова.

Наприкінці лютого, на початку березня 2014 року перекинуті з Росії і кримських баз Чорноморського флоту Росії війська без розпізнавальних знаків окупували Кримський півострів.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся невизнаний світом референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Україна, Європейський союз, США та інші країни не визнали це голосування.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ