Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Дубляни та Малехів – конкуренти зі створення ОТГ

Дубляни та Малехів у Жовківському районі хочуть створити власні об’єднані територіальні громади, у яких би були адміністративним центром. Про це повідомляє кореспондент Гал-інфо.
Фото ілюстративне

Так, відповідно до затвердженого у 2016 році Перспективного плану, у Жовківському районі, серед інших, було передбачено створення Дублянської ОТГ у складі Дублянської міської, а також Грибовицької, Грядівської та Малехівської сільських рад. А коли наприкінці 2019 року з’явився проєкт вже нового Перспективного плану, у якому було передбачено меншу кількість громад, Дублянська ОТГ також була серед тих, яка мала б існувати.

Однак у листопаді минулого року дозвіл на створення власної ОТГ отримав Куликів разом зі сусідніми Смерековом, Надичами, Артасовим та Великим Дорошевим й можливість створення своєї ОТГ для Дублян стала виглядати непевною. Тоді, як і зараз, на Дубляни почав претендувати Львів, який хоче приєднати до себе населені пункти, які ще не входять до складу жодної ОТГ і розташовуються у межах 15 кілометрів.

У Дублянах об’єднуватись зі Львовом не захотіли, тому почали шукати інші громади, з якими можна було б об’єднатись.

- Усі ради навколо Львова ухвалили рішення проти приєднання до нього. Хочемо, щоби було так, як передбачає перспективний план – існування Дублянської ОТГ у складі Дублянської міської, Великогрибовицької та Малехівської сільських рад, - пояснив міський голова Дублян Василь Попович. За його словами, громади Малехова, Великих Грибович та Гряди, а також Ременівська і Запитівська сільські ради Ка’янко-Бузького району, ухвалили рішення об’єднатись у Дублянську ОТГ.

Ще один варіант, який, за словами Дублянського міського голови, існує, це об’єднатись з вже створеною Мурованською ОТГ Пустомитівського району, яка існує вже третій рік.

- У Мурованську ОТГ входять лише три села. Відповідно до пропозицій Кабінету Міністрів, ОТГ повинні бути великими. Тому їх (села Мурованської ОТГ, - Авт.) також хотіли приєднати до Львова. Але там теж категорично проти цього, - додав Василь Попович.

Рішення про надання згоди на створення Дублянської ОТГ депутати Дублянської міської ради ухвалили ще у грудні минулого року. Однак 17 лютого студенти Львівського національного аграрного університету, який дислокується саме у Дублянах, написали звернення до прем’єр-міністра України, міністра розвитку громад та територій, голови Львівської ОДА та міського голови Львова щодо підтримки реформи децентралізації та приєднання Дублян до Львівської об’єднаної територіальної громади. У листі вони наголосили, що в ЛНАУ працюють понад 850 працівників та навчається більше 4 тис. студентів, а ʺуніверситет забезпечує інфраструктурні умови проживання (освітлення, водопостачання та водовідведення) не лише для працівників та студентів ЛНАУ, а й для більшої частини жителів містаʺ. Саме через це студенти просять врахувати їхню думку при проведенні реформи децентралізації.

У відповідь на таке звернення, мер Дублян відреагував листом до голови Львівської ОДА, у якому зазначає, що у Дублянах зареєстровано 872 студенти ЛНАУ, а ще близько 300 – це студенти ʺЛьвівської політехнікиʺ та ʺЛьвівського національного університету ім. Івана Франкаʺ, які проживають у гуртожитках ЛНАУ. За словами Василя Поповича, студенти не беруть участі у громадському та культурному житті Дублян, не володіють у місті нерухомим майном і не є платниками податків, а лише тимчасово користуються місцевою інфраструктурою. Саме тому, на переконання мера, не можуть вирішувати долю місцевих мешканців.

Про те, що з об’єднатися з Дублянами хоче Малехів, заперечив тамтешній сільський голова. У селі натомість ініціювали створення власної ОТГ. Це пояснюють тим, що самі мають більше перспектив для розвитку і грошей (бюджет Малехівської сільської ради – найбільший серед сільських рад Жовківщини і другий – після бюджету міста Жовкви, - Авт.).

- Створення ОТГ, відповідно до перспективних планів, є рекомендованим. Громади, голови рад повинні жити майбутнім, дивитись у завтрашній день, мати стратегії розвитку. У Дублян такого бачення немає. Вони живуть сьогоднішнім днем, - пояснив сільський голова Малехова Володимир Сеньковський. - Малехівська сільська рада до 1993 року вже була у складі Дублян і нам завжди трактували, що ми – неперспективне село. Наші землі віддали мешканцям Львова для будівництва багатоквартирних будинків. Взамін повинні були побудувати школу. Але до сьогодні цього так і не сталось. Натомість зараз наш бюджет складає 22 млн. грн.

Якби був Закон ʺПро агломераціюʺ і правила гри для всіх громад рівноцінними, ми б на законному рівні виступали як партнери, була б зовсім інша розмова. Цього закону немає, громади збаламучені, на партнерських засадах ніхто не хоче працювати, всіх цікавлять землі.

За словами Володимира Сеньковського, ініціативна група зі створення Малехівської ОТГ подала пропозиції в Львівську ОДА та Кабінет Міністрів України щодо створення її у складі Малехівської, Грибовицької та Грядівської сільських ради.

Втім, у соціальних мережах з’явилась інформація, що громади Грядівської сільської ради у своєму баченні, з яким об’єднуватись, розділилась. Там начебто громада села Волі-Гомулецької захотіла об’єднатись з Дублянами, а Гряди – з Малеховом. Підтвердження чи спростування цього від голови Грядівської сільської ради Михайла Василини отримати не вдалось. Натомість міський голова Дублян стверджує, що всі  населені пункти Грядівської сільської рада погодились об’єднатись з ними, а сільський голова Малехова, навпаки, що з ними.

Попри такі різні коментарі голів Дублянської міської та Малехівської сільської ради щодо створення власних ОТГ, і Василь Попович, і Володимир Сеньковський зійшлись на думці, що рішення ухвалять в Кабінеті Міністрів України залежно від того, яке рішення ухвалять в Львівській ОДА. А там фінальне засідання щодо створення ОТГ в області повинні були ухвалити 21 лютого. Однак його засідання не відбулось через протести від представників багатьох громад, які закликали ухвалити таке рішення, яке б влаштувало саме їх.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ