Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пошкоджений окупантами корпус університету в Дублянах накривають тимчасовим куполом

Понад 100-річний корпус університету в Дублянах, який постраждав від ворожого обстрілу 1 січня, накривають тимчасовим куполом. На це залучають позабюджетні кошти. Захисна конструкція допоможе убезпечити історичну будівлю від подальших руйнувань.
Фото - ЛМР

Також під цим накриттям майстри відновлюватимуть пошкоджену пам’ятку місцевого значення. Про це йшлося сьогодні, 22 лютого, під час виїзного брифінгу, повідомляє ЛМР. 

Як розповів керівник ЛКП «Рембуд» Олег Поліщук, загалом будівля університету зазнала значних пошкоджень. Зокрема, постраждав дах, перекриття центральної частини будівлі, пошкоджені вікна, сходові конструкції. Була загроза обвалу будівлі. Аби запобігти цьому, потрібно було терміново проводити протиаварійні демонтажні роботи. Для цього працівники комунального підприємства демонтували аварійні елементи даху корпусу університету, пошкоджені конструкції перекриття, частину цегляної кладки верхнього оглядового майданчика тощо. За словами заступника міського голови з містобудування Любомира Зубача, цю частину робіт профінансує місто.

Паралельно з цими роботами, пошкоджену будівлю накривають захисним покриття.  Так, зараз закінчують монтувати каркас купола і розпочинатимуть накривати його брезентами. Усі роботи планують виконати до кінця цього тижня.  

«Накриття захистить споруду від атмосферних опадів та подальшого руйнування. Будівлі понад 100 років, хочемо зберегти той конструктив, який там залишився. Також у подальшому майстри зможуть проводити тут ремонтно-реставраційні роботи, незалежно від погодних умов», - зазначив Олег Поліщук.

Він розповів, що захисну конструкцію привезли з Німеччини за кошти благодійників. Її в тимчасове користування надала компанія “Лайєр”. У Європі такі накриття популярні під час реставраційних робіт. А в Україні воно використовується вперше. Тож монтувати її українським колегам допомагає бригада литовських фахівців. Після завершення відновлювальних та реставраційних робіт купол розберуть та повернуть власнику.

«Конструкцію компанія надала на термін до одного року. Це, з урахуванням знижки, коштує близько 1 млн грн. Всі витрати покриватимуть благодійні фонди. Вже зараз ми залучили понад 400 тис. грн», - зазначив Олег Поліщук.

Щодо реставрації пошкодженої будівлі, то ці роботи відбуватимуться після виготовлення відповідної проєктної документації. За словами декана факультету будівництва та архітектури Львівського національного університету природокористування Андрія Мазурака, над такою документацією вже працюють.

«Ми вже приступили до проєктних напрацювань. Думаю, в межах тижня-двох будемо мати проєктні пропозиції на відбудову та реставрацію цього цінного будинку. З усіма роботами нам допомагало місто. Зараз аварійна складова фактично розібрана. Нас місто підтримало, думаю, цей процес буде відбуватися і далі. Маємо надію, що допоможуть нам і благодійники, зокрема міжнародні організації. Будемо стукати в усі двері. Ми б дуже хотіли, щоб з нового навчального року сюди повернулися студенти. Але все буде залежати від ситуації в країні та від ресурсів», - сказав  Андрій Мазурак.

Як зауважила керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Тетяна Балукова, всі цінні елементи будівлі, що були демонтовані, в процесі реставрації будуть відновлені та повернуті на свої місця.  «Зокрема, йдеться про цінні металеві двері, вежу з годинником. Загалом всі цінні елементи будуть повернуті», - зазначила Тетяна Балукова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ