Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Дунай зарибили осетровими видами риб

Понад 2,5 тис. особин осетрових видів риб випустили у річку Дунай на Одещині. Про це повідомили в Мінагрополітики.

Ініціаторами заходу став Всесвітній фонд природи WWF-Україна, який вже понад 5 років займається збереженням осетрових видів риб в Україні.

Зарибок вирощено Одеським осетринницьким комплексом. 2,5 тис молоді осетрових видів риб, середньою наважкою 150 - 300 грам вже підкорюють води Дунаю.

Зариблення має не лише прямий природоохоронний характер, але й далеку стратегічну ціль — посприяти відновленню  популяції осетрових в Дунаї та забезпечити  моніторинг та охорону їх оселищ.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня зазначив, що популяції осетрових видів риб продовжують перебувати під загрозою зникнення.

"Вплив гідробудівництва, зарегульованості річок, інтенсивного промислу та браконьєрства призвели до значного скорочення осетрових та занесення їх до Червоної книги України. російська агресія, підрив Каховської ГЕС спровокував екологічну та гуманітарну катастрофу і поставив під загрозу існування багатьох видів дикої фауни, в тому числі і осетрових», - наголосив Віталій Головня.

Зариблення відбулось завдяки фінансуванню WWF-Нідерланди спільно з Rewilding Europe задля збереження осетрових видів риб в Україні.

«Осетрові — одні з найцінніших риб нижнього Дунаю. Вони є важливою частиною річкових екосистем, та водночас найвразливішим видом у світі. WWF-Україна системно працює задля відновлення популяцій червонокнижних видів осетрових риб в акваторії української частини Дунаю», — відзначила керівниця напряму «Вода» WWF-Україна Оксана Коваленко.

За словами т.в.о. Голови Держрибагентства Ігоря Клименка у поточному році спостерігалося збільшення чисельності видів осетрових, особливо, у літній період в гирлі Дунаю. Держрибагенство запровадило додаткові заходи для збереження цих видів, заборонило промислове рибальства на певних ділянках Дунаю.

«Додаткове збільшення кількості осетрових у Дунаї є важливим кроком для їх збереження і відновлення. Адже через терористичні дії росіян на півдні України генофонд осетрових на жаль втрачено», - зазначив т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

Участь в зариблені також взяли представники Міндовкілля, Дунайського біосферного заповідника, Одеського осетринницького комплексу, громадськість.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ