Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Дві третини українців у вітчизняній медицині найбільше непокоїть вартість ліків - опитування

Під час опитування, організованого Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва приблизно дві третини українців (63%) називали зменшення вартості ліків першочерговим заходом реформування системи охорони здоров’я.
acc.cv.ua

Про це Гал-інфо поінформували у пресслужбі Фонду.

Найбільше цю проблему бажають вирішити громадяни віком 60 років і старші (73%).

Мешканці південних областей, окрім вищезазначених проблем, вказують на те, що першочергово  мають бути вирішені питання боротьби з корупцією та круговою порукою серед керівників медичних закладів та установ (34%) та запровадження безкоштовного масового тестування на коронавірус (25%).

Загалом інші проблеми у трьох хвилях дослідження залишаються актуальними для українців.

Так, близько третини українців зазначають, що в першу чергу потрібно вирішувати такі проблеми, як:

  • забезпечення лікарень та поліклінік якісним, новітнім обладнанням для лікування і діагностики;
  • встановлення відповідальності лікарів за здоров’я пацієнтів та результати лікування;
  • збільшення кількості професійних лікарів-терапевтів і сімейних лікарів.

Важливою потребою залишається забезпечення невідкладної допомоги усім необхідним в усіх населених пунктах, однак, частка українців, які відповіли, що цю проблему потрібно вирішувати, зменшується, що може свідчити про поступове налагодження постачання устаткування в пункти невідкладної допомоги в населених пунктах.

Окремо варто зазначити, що за роки спостережень не знижується кількість опитаних, які вимагають боротися з корупцією в медичних закладах. Хоча українці все рідше доплачують за прийом лікарів, вони також частіше вказують, що потрібно боротися з корупцією та круговою порукою серед керівників медичних закладів.

Так, у 2019 р. цієї думки дотримувалися 21% українців, у 2020 р. на тлі інших більш значимих проблем (зокрема, пандемії COVID-19) ця цифра впала до 12%, а у 2021 р. вона знову піднялась до 21%. Отже, корупція ще й досі присутня в медичних закладах, однак, українці мають наміри боротися з нею.

Аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський під час презентації опитування зазначив, що в середньому люди витрачають на ліки від 200 до 500 гривень. Щоправда, тут є певні відмінності за регіонами та за віком. За його словами, більше витрачають центральні та східні області. У віковому розрізі найбільшу суму на ліки та лікування витрачають особи віком понад 60 років.

Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Деморатичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» з 14 по 19 травня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ