Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Експерти долучилися до обговорення великого Державного Герба. Відео

29 жовтня в “Укрінформі” Український інститут національної пам’яті спільно з Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти з ініціативи Міністерства культури й інформаційної політики України провели наступний етап всебічного суспільного обговорення, яким має бути великий Державний Герб. Про це інформує прес-служба УІНП.

В експертній дискусії на тему “Чи потрібен Україні великий Державний Герб?” взяли участь:

  • Антон Дробович – голова Українського інституту національної пам'яті, модератор;
  • Галина Григоренко – голова Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти; 
  • Василь Павлов – військовий історик, голова ГО “Центр мілітарної історії”;
  • Павло Гай-Нижник – доктор історичних наук, заступник директора Науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти й науки України;
  • Олексій Руденко – заслужений художник України, доцент кафедри Видавничо-поліграфічного інституту НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського»;
  • Олександр Зінченко – історик, публіцист, редактор програм “UA: Суспільне мовлення” та співзасновник проєкту “Історична правда”;
  • Тарас Чухліб – доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ, директор Науково-дослідного інституту козацтва імені Степана Бандери.

Наразі триває прийом заявок на конкурс на найкращий ескіз великого Державного Герба України. За інформацією Галини Григоренко, яка є секретарем організаційного комітету конкурсу, наразі надійшло 40 ескізів, які відповідають конкурсним вимогам. У листопаді у Софії Київській планується публічна виставка всіх ескізів. Також пані Галина нагадала, що до всебічного обговорення запросили наукову спільноту, зокрема виші та академічні установи, й громадянське суспільство.

Провести згаданий конкурс Кабінет Міністрів України зобов’язала Верховна Рада, яка має повноваження визначати державні символи, Постановою № 824-IX від 25 серпня 2020-го, за яку проголосували 279 народних депутатів. За результатами конкурсу Кабінет Міністрів подасть Верховній Раді пропозиції та ескізи великого Державного Герба.

“На заклик провести обговорення ми отримали дуже багато відгуків громадян, особливо в соціальних мережах. Вони були дуже різні, але найбільше полягали в тому, щоб або нічого не змінювати, або визнати чинний герб великим Державним Гербом”, – розповів Антон Дробович.

Також голова УІНП озвучив результати обговорення, проведеного у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара, який наразі єдиний з академічних установ відгукнувся на заклик провести такі обговорення. Серед іншого у пропозиціях від цього вишу йшлося про те, щоб використовувати великий Державний Герб ексклюзивно, дотриматися при його ухваленні правил геральдики та утриматися від використання релігійних символів, оскільки церква в Україні відділена від держави.

“Експерти та громадяни зверталися до нас із тривожними запитами щодо того, наскільки масово використовуватиметься великий Державний Герб у разі прийняття. Є багато прихильників вузького, ексклюзивного використання такого символу, якщо він буде ухвалений”, – зазначив Антон Дробович.

Усі озвучені позиції експертів-учасників дискусії можна прослухати у відеозаписі зустрічі нижче.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ