Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Експерти очікують у 2019 році зростання ВВП на рівні 3%

В Мінекономрозвитку відбулась дискусія з питань макроекономічного аналізу та прогнозування між провідними фахівцями в сфері макропрогнозування державного та недержавного сектору. За результатами дискусії Мінекономрозвитку опублікувало черговий випуск “Україна: перспективи розвитку. Консенсус-прогноз” (вересень 2018).

Як відомо, "консенсус-прогноз" – це усереднені значення основних прогнозних показників економічного розвитку України, які розраховані як медіана на основі експертних оцінок учасників опитування провідних фахівців у сфері макроаналізу та прогнозування.

Так, експерти, що взяли участь в обговоренні макроекономічного прогнозу очікують зростання ВВП на рівні 3,1% за підсумками 2018 року, 3% у 2019 році, 3,1% у 2020 році і 3,9% у 2021 році.   

Експерти також прогнозують скорочення зростання споживчих цін (у розрахунку грудень до грудня попереднього року) на рівні 9,5% у 2018 році, 7,4% – у 2019 році, 6% – у 2020 році і 5% – у 2021 році.

Серед головних ризиків для економіки України на період прогнозу, експерти виокремили:

Зовнішні ризики: неотримання запланованого фінансування від МВФ, дефіцит зовнішнього фінансування та звуження можливостей доступу до міжнародних ринків капіталу, посилення гібридних загроз національній безпеці України, зокрема, активне військове протистояння на сході країни.
Внутрішні ризики: посилення девальваційних тенденцій на валютному ринку, недостатньо швидке проведення реформ, збереження низької кредитної активності комерційних банків.

Повний випуск “Україна: перспективи розвитку. Консенсус-прогноз” (вересень 2018), доступний на офіційному сайті Мінекономрозвитку за посиланням: https://bit.ly/2xzmyzp.

Довідково

У дискусії брали участь представники Мінекономрозвитку, Мінфіну, НБУ, Держстату, Представництва МВФ в Україні, Державного науково-дослідного інституту інформатизації та моделювання економіки, ДННУ «Академія фінансового управління», ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України", Інституту еволюційної економіки, Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, Інституту досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки імені Г.М. Доброва НАН України, Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, Федерації профспілок України, UNIDO та ЮНІСЕФ в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ