Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

НБУ назвав причини падіння економіки на початку цього року

У I кварталі 2021 року реальний ВВП скоротився на 2,2% в річному вимірі, а порівняно з ІV кварталом 2020 року знизився на 1,2% в сезонно скоригованому вимірі.
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Про це інформує пресслужба НБУ з посиланням на дані Держстату.

Послаблення економічного відновлення на початку року було очікуваним. На це вплинули карантинні обмеження в січні та березні, складніші погодні умови та посилення конкуренції на окремих зовнішніх ринках. Фактичне падіння економіки виявилося дещо глибшим за оцінку Національного банку, опубліковану в Інфляційному звіті за квітень 2021 року. Це пов'язано насамперед із погіршенням низки показників реального сектору в березні та повільнішим відновленням сектору послуг на тлі карантинних обмежень.

Основну підтримку економіці в І кварталі надавало фактичне споживання домогосподарств.

Кінцеві витрати домогосподарств зросли на 4,4% р/р. Пожвавленню споживчого попиту сприяли, зокрема:

  • високі темпи зростання зарплат завдяки відновленню економічної діяльності після жорсткого локдауну минулого року та частковому пристосуванню бізнесу й населення до нових умов, а також унаслідок підвищення мінімальної заробітної плати, зарплат освітянам та доплатам медикам;
  • підвищення пенсій унаслідок їх "осучаснення" в березні 2021 року та збільшення прожиткового мінімуму.

Водночас карантинні заходи призвели до сповільнення зростання приватного споживання порівняно з IV кварталом 2020 року (5,3% р/р). Збільшення кінцевих споживчих витрат сектору загально-державного управління також сповільнилося (до 3,2% р/р порівняно із 4,1% р/р у IV кварталі 2020 року), відображаючи стриману фіскальну політику на початку року.

Інвестиційна активність повільно пожвавлювалася, але все ще стримувала відновлення економіки

Попри активізацію інвестиційної діяльності на окремих підприємствах, падіння валового нагромадження основного капіталу в І кварталі зберігалося, хоча й суттєво сповільнилося (до 7,8% р/р) порівняно з IV кварталом 2020 року (26,5% р/р).

Падіння ВВП передусім зумовлено збільшенням від'ємного внеску чистого експорту.

Високий споживчий попит та пожвавлення інвестиційної діяльності підживлювали імпорт – у І кварталі 2021 року він зріс на 3,7% р/р (проти падіння на 4% р/р у IV кварталі 2020 року). Натомість спад експорту поглибився (до 17,4% р/р із 9,2% р/р у попередньому кварталі) через нижчі торішні врожаї, стагнацію у тваринництві та посилення конкуренції на окремих зовнішніх ринках, зокрема для продукції гірничо-металургійного комплексу.

Як наслідок, від'ємний внесок чистого експорту в річну зміну реального ВВП збільшився до 9,5 в. п. (проти - 1,6 в. п. у попередньому кварталі).

У розрізі видів діяльності в I кварталі 2021 року в більшості секторів зберігалося падіння

Скорочення експорту стало вагомим чинником спаду в промисловості, а складна ситуація в тваринництві – спаду в сільському господарстві. Менші, ніж торік, витрати бюджету на дорожнє господарство стали однією з причин повернення показників будівництва в бік падіння. Все це позначилося на результатах гуртової торгівлі та транспорту. Валова додана вартість у держуправлінні та обороні також повернулася в бік спаду через стриманіші видатки бюджету на відповідні напрямки. Показники низки секторів послуг, зокрема готельно-ресторанного бізнесу, адміністративного та допоміжного обслуговування (оренда, прокат, туристичні послуги тощо) дещо поліпшилися, але залишалися від'ємними, зокрема через посилення карантинних обмежень.

Водночас бюджетне фінансування охорони здоров'я на тлі підвищення захворюваності на COVID-19 на початку року вплинуло на зростання валової доданої вартості у сфері охорони здоров'я. Стабільна робота банківського сектору та стійкий попит на послуги сфери ІТ та фінансові послуги зумовили високі темпи зростання показників у відповідних видах діяльності. Кращу динаміку також продемонструвала сфера операцій з нерухомим майном.

Починаючи з ІІ кварталу 2021 року економіка повернеться до стійкого відновлення.

По-перше, цьому сприяє низька база порівняння минулого року, по-друге – швидке відновлення глобальної економіки завдяки прискоренню вакцинації та масштабним програмам стимулювання. Крім того, високочастотні індикатори свідчать про подальше посилення внутрішнього попиту.  Так, у квітні поліпшилися сезонно скориговані показники більшості видів діяльності в Україні, зокрема роздрібної торгівлі, будівництва та промисловості.

Поліпшуються ділові очікування підприємств та споживчі настрої населення. Оперативні дані зовнішньої торгівлі за квітень-травень свідчать про активізацію експорту, високі темпи зростання імпорту споживчих товарів та окремих товарів інвестиційного призначення. 

Ці та інші чинники враховуватимуться в оновленому макроекономічному прогнозі Національного банку України, який буде оприлюднено під час чергового пресбрифінгу з питань монетарної політики 22 липня 2021 року та опубліковано в Інфляційному звіті 29 липня 2021 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ