Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Експерти вважають, що втрати енергетичних компаній при транспортуванні електроенергії від виробника до споживача є дуже високими

Експерти вважають, що втрати енергетичних компаній при транспортуванні електроенергії від виробника до споживача, є дуже високими. Про це сказав незалежний експерт Юрій Буша на засіданні Львівського прес-клубу реформ на тему: "Наскільки економічно вмотивованим є збільшення тарифів на електроенергію і якими будуть його наслідки для споживачів?".
За його словами, якщо зменшити втрати від транспортування електроенергії від виробника до споживача, які входять в собівартість формування тарифів на електроенергію, то можна ціну на електроенергію не підвищувати. Зокрема, втрати при транспортуванні в Україні становлять 8%-15% то  в Росії цей показник 0,2%-0,3%, в Казахстані – 1%.
На думку заступника начальника Державної інспекції з контролю за цінами у Львівській області Ярослава Куцька, в країні не працює механізм енергозберігаючих технологій, тому наше витрати на транспортуванні електроенергії  є більшими  європейських стандартів. «Якщо взяти наше ціноутворення, то воно також потребує кардинальних змін і повинно відповідати міжнародним стандартам, проте на даний момент воно не відповідає їм.» - сказав він.
Національна комісія регулювання енергетики ухвалила рішення внести зміни в свою ухвалу від 10 березня 1999 року про тарифи на електроенергію для населення і населених пунктів і підвищила їх з 1 травня 2006 року на 25 %. З 1 травня 2006 року встановлені такі нові тарифи на електроенергію: ціна 1 кВт/год з ПДВ для населення, яке проживає у містах, підвищена з 15,6 до 19,5 коп.; для населення у сільській місцевості – з 14,4 до 18 коп.; для споживачів, будинки яких обладнані електроплитами, – з 12 до 15 коп. А ті, хто не має лічильника, сплачуватимуть за 1 кВт/год. на 5 коп. дорожче – 24 замість 19.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ