Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Енергоефективна Жовква

Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
1/4
У Жовкві відбувся семінар та прес-тур для журналістів у рамках програми ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проекти» під час якого з учасниками поділилися досвідом міста в реалізації проектів з теплопостачання та термомодернізації будівель, передає Гал-інфо.

У рамках програми ЄС «Угода мерів - Демонстраційні проекти» у Жовкві реалізується два проекти. Загалом в Україні реалізується 11 таких проектів, а Жовква – єдине місто, яке перемогло у двох проектах.

Як розповів міський голова Жовкви Петро Вихопень, завдяки цьому проекту вдалося реалізувати багаторічний задум і економити на ресурсах.

«Місто це люди, але кожне місто має свою специфіку. Жовква є виключенням із загального правила, адже тут збереглося центральне опалення. Це клопіт і з цим треба було щось робити. Ми довго до цього йшли. До 2014 року європейські структури не фінансували таких міст як Жовква взагалі. Міста повинні були мати 100 тис і більше населення. Хороші проекти не приймали через малу кількість мешканців. Зрештою ЄС нас почув і нам відкрилася можливість реалізації своїх проектів. Нам важко було конкурувати з обласними центрами. Однак у цьому конкурсі ми конкурували з такими ж містами як Жовква. Завдяки проекту вдалося завершити багаторічний задум. Ми придбали котли на твердому паливі і змогли замінити 4,7 км мереж», - розповів Петро Вихопень.

Він наголосив, що завдяки цьому місто має можливість уникнути втрати тепла.

«Люди відчули по власних гаманцях, що вони менше витрачають і можуть економити на тепловтраті. Окрім того ми змогли замінити газ на інші ресурси», - сказав Петро Вихопень.

Як зазначив керівник команди підтримки Програми CoM-DeP Ян Ваандерс, ЄС радо співпрацює із Жовквою у двох проектах.

«Ці два проекти матимуть позитивні наслідки для міста. Перше – місто зможе заощаджувати на енергоносіях приблизно 1 млн кубічних метрів газу щороку. Друге – проект дозволить місту інвестувати у місцеву інфраструктуру. Ми говоримо про енергозбереження і про те, щоб школа та садок стали кращим середовищем для навчання. Для України характерно, що в дитячих садках система вентиляції погана, або ж її взагалі немає. Тому в дітей часто виникають проблеми з чистим повітрям. В рамках нашого проекту ми працюємо лише з європейськими стандартами, тому все має відповідати європейським нормам», - зазначив Ян Ваандерс.

Він також додав, що ЄС має і власний інтерес у таких проектах.

«Інтерес ЄС в тому, що зараз відбувається зміна клімату і ці проблеми є одним із пріоритетних проблем ЄС. Це не може не турбувати нас. Зміну клімату спричиняють не лише країни у межах ЄС, але й інші держави, тому ми допомагаємо іншим країнам боротися із цією проблемою», - сказав Ян Ваандерс.

Заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк зазначив, що цей проект передбачає співфінансування і наголосив, що Львівська облрада й надалі підтримуватиме ці проекти, адже кошти, які вдасться заощадити будуть використані для розвитку інфраструктури.

На заході були присутні представники місцевого самоврядування та преса з різних міст України. Учасникам семінару розповіли про досвідом реалізації проектів з енергозбереження та модернізації енергетичної інфраструктури у Жовкві.

Також в рамках прес-туру учасникам заходу показали котельню на біомасі, клас енергоефективності у школі №3, індивідуальні теплові пункти у житлових будинках та ознайомили із ходом робіт у дитячому садочку №2.

Реконструкція та модернізація дитячого садочка є показовим прикладом робіт з енергоефективності. Вартість робіт становить більше 12 млн грн. Роботи на цьому об’єкті передбачають повну заміну вікон, встановлення сонячного колектора, утеплення фасаду, встановлення системи збору води, індивідуального теплового пункту, централізованої вентиляції.

Довідка Львівської ОДА.

У 2012 м. Жовква приєдналося до «Угоди мерів щодо клімату та енергії», а в 2014 - отримало грант ЄС на модернізацію комунальної котельні, реконструкцію дитячого садочка, заміну тепломереж та встановлення індивідуальних теплових пунктів у багатоквартирних будинках.

Угоду про співпрацю між ОДА та Генеральним директоратом з енергетики Європейської Комісії було підписано у 2012. На даний час у Львівській області налічується 16 міст-підписантів «Угоди Мерів», більшістю з яких розроблено та затверджено Плани дій сталого енергетичного розвитку до 2020, у яких визначено основні завдання у напрямку енергозбереження та план заходів щодо їх досягнення.

У містах Кам’янка-Бузька, Жовкві та Самборі спільно з Фондом Східна Європа реалізують спільні проекти, що співфінансуються Європейським Союзом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ