Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Епідемія спричинить падіння економіки, але підніме вітчизняну фармацевтику, – професор Ростислав Слав’юк

Професор Львівського інституту банківської справи НБУ Ростислав Слав’юк проаналізував вплив епідемії на економіку країни та області зокрема. Фахівець відзначив ряд негативних тенденцій. По-перше, очевидним для всіх є ріст цін на лікарські та медичні препарати, у тому числі імунозміцнюючі та вітамінізуючі вироби, які раніше купували рідко, а також на фрукти і овочі з вмістом вітаміну С. На думку експерта, є небезпека, що така висока ціна може зафіксуватись на певний період, а також дасть поштовх для підняття цін на супутні товари. Про це він заявив у коментарі прес-службі УБС НБУ.

 

 

По-друге, сьогодні відзначається кардинальна зміна напрямків витрачання коштів населенням. «Споживчий кошик українця, який і і так був бідним, сьогодні в основному спрямований на закупівлю ліків», - підсумовує професор. Супермаркети демонструють зниження споживання повсякденних продуктів, а це спричинює певні втрати для виробників. Суттєве скорочення продажів на тиждень-чи два може потягнути за собою певні дії і на підприємствах виробниках - зменшення зарплат, вимушені вихідні, звільнення працівників.

 

По-третє, Ростислав Слав’юк відзначає, що значних збитків сьогодні зазнають перевізники. «Якщо така ситуація триватиме і в наступні тижні, то скоро водіям не вигідно буде виїжджати у рейси», - зауважує експерт. Менше зазнають втрат авіа та залізничні перевізники, адже останні частково виграли від великої міграції студентів, що на період карантину повернулись додому.

 

Внаслідок епідемії відбувається падіння обсягів операцій у банках, втрачаються касові надходження.

 

Тимчасове затишшя переживають торговці несуміжними та промисловими товарами, як от одягу та взуття, проте, на переконання Ростислава Слав’юка, підприємці надолужать втрачене після закінчення карантину, адже люди дбатимуть про те, щоб тепло одягатись взимку та не перемерзати.

 

Втрачають доходи від епідемії і вчителі. Деякі з них змушені іти у неоплачувані відпустки, їм урізаються заробітні плати. Бюджетна сфера, як завжди, є вразливою і страждає від невизначеності.

 

Накладається епідемія і на сезонні коливання цін, зокрема що стосується споживання світлих нафтопродуктів. Цей бізнес, на думку фахівця, теж переживе падіння обсягів споживання.

 

Також, Львівщина відчуває перевантаження енергомереж та перевитрату газу десь на 10-20%, оскільки більша частина населення перебуває вдома.

 

Епідемія різко скоротила працюючих, обмежила роботу сфери послуг, будівництва. Це дасть мінус регіональній доданій вартості. Недоотримає дохід бюджет, постраждає малий бізнес.

 

Найгірше, на думку професора, що на поглиблення наслідків епідемії впливає і психологічний фактор, як це в українській практиці вже стало відчутно з валютними операціями. Через це максимально знижена ділова активність, частина працівників йдуть з роботи набагато раніше. Натомість, зважаючи на виборчий процес, політики активно експлуатують тему епідемії та підсилюють панічні настрої у населення. Все це відбивається на економіці. Відтак сусідні країни не рекомендують рух громадян в Україну, скорочується кількість туристів, ввезення певних товарів. Контрабанда, яка є негативним явищем, у той же частково впливала на зниження цін. Скорочення «дрібної контрабанди» може вплинути на ріст цін.

 

Разом з тим, Ростислав Слав’юк наголошує і на певних позитивах. Епідемія дасть поштовх для розвитку фармацевтичних підприємств, а це потягне за собою і хімічну галузь, і вітчизняних виробників медтехніки. Фахівець переконаний, що в Україні відновиться виробництво окремих медичних засобів та препаратів, що після розпаду Радянського Союзу зазнало занепаду.

 

Отримують прибуток виробники приватного сектору, а саме жителі сільської місцевості, що продають мед, часник, калину тощо.

 

Ростислав Слав’юк переконаний, що після двох-трьох тижнів затишшя та очікування, що завершаться перемогою над вірусом, в Україні можна буде спостерігати сплеск ділової активності. Цьому сприятиме пожвавлення політичної реклами, а це і робота агітаторів та промоутерів, повернення людей до нормального ритму життя, передсвяткові закупівлі.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ