Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Естонія запропонувала план фінансування для України на понад €100 млрд

За розрахунками Естонії, орієнтовно 120 мільярдів євро на рік військової допомоги Силам оборони має бути достатньо, щоб Україна виграла війну.

Про це сказав постійний секретар Міністерства оборони Естонії Кусті Салм в інтерв'ю Euractiv.

Згідно зі розрахунками Міністерства оборони Естонії, Україні для перемоги у війні необхідно, щоб її західні союзники інвестували 0,25% свого ВВП у військову допомогу країні. Якби понад 50 країн-союзників України з групи «Рамштайн» виділяли такий відсоток на допомогу, це б становило понад 120 мільярдів євро на рік.

«З цими грошима до 2025 року Україна дійде до точки, коли вона зможе виснажити росію», — сказав Салм.

Та навіть якщо цю суму виділити зараз, результати такої допомоги можна буде побачити лише через рік. За словами Салма, потрібно буде ще приблизно дев’ять місяців, щоб забезпечити поставки в обсязі, необхідному для того, щоб Україна досягла цього рівня виснаження суперника.

Салм додав, що розрахунки Естонії не включають власні витрати України, західні військові навчання, цивільну допомогу тощо. Він також зазначив, що західні союзники зараз витрачають на війну половину суми видатків росії.

Кусті Салм наголосив, що для естонців виділення 0,25% ВВП для України є «доступним». Посадовець стверджує, що насправді для західних союзників потрібно не так багато, щоб Україна виграла війну, навіть без участі США.

«Кілька країн сказали, що це буде недосяжним, і тут вступає в дію дискусія про єврооблігації, яка має елемент солідарності», — сказав він.

Салм припустив, що частину цієї суми можна покрити коштом єврооблігацій — Європейська комісія могла б залучати кошти з фінансових ринків і використовувати групу країн-членів ЄС як гарантію.

Європейська комісія вже використовувала єврооблігації для фінансування економічного відновлення після пандемії COVID-19. Протягом останніх кількох місяців цю ідею підтримували ще кілька країн ЄС, зокрема Бельгія, Франція, президент Європейської Рада Шарль Мішель. Згідно з інформацією Euractiv, вона також отримала підтримку в Литві, Латвії, Польщі та інших країнах.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ