Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

ФІФА веде секретні переговори про майбутнє Блаттера

Керівництво Міжнародної федерації футболу (ФІФА) та її глава Зепп Блаттер проводять таємні переговори щодо його майбутнього на посту президента організації.

За інформацією ВВС, переговори за участю представників різних конфедерацій почалися ще в жовтні 2013 року, на святкуванні 150-річчя Футбольної асоціації Англії.

Зепп Блаттер раніше підтвердив, що в травні має намір балотуватися на пост глави ФІФА вп'яте поспіль.

Така перспектива викликає побоювання про майбутнє організації у деяких керівників Федерації, яку в останні роки критикують, звинувачуючи в корупції.

В цьому місяці в Манілі пан Блаттер заявив, що його підтримують п'ять із шести футбольних конфедерацій, які складають ФІФА.

Проте за інформацією BBC Sport, нещодавня криза, викликана відставкою Майкла Гарсії з поста незалежного слідчого організації, може змінити ситуацію і мати далекосяжні наслідки.

Американський юрист провів два роки, розслідуючи звинувачення в корупції в ФІФА у зв'язку з вибором країн-організаторів чемпіонатів світу з футболу.

Результати його розслідування були опубліковані в скороченому вигляді у формі 42-сторінкової доповіді призначеного ФІФА незалежного судді Ганса-Йохима Екерта.

У своїй скарзі, направленій до апеляційної комісії ФІФА, пан Гарсія вказував, що ця доповідь є неповною і помилковою. Апеляція Гарсії була відхилена, а сам Гарсія покинув ФІФА.

За інформацією джерела BBC, 78-річний Зепп Блаттер відчуває втому, оскільки йому доводиться в екстреному порядку залагоджувати численні скандали, а також через напружений графік роботи і вкрай негативну реакцію багатьох асоціацій на присудження Росії і Катару права на проведення наступних чемпіонатів світу.

Джерела в ФІФА також говорять, що на тлі останніх подій низка потенційних претендентів на пост президента ФІФА зараз розглядають можливість участі у виборах.

Кого підтримає УЄФА?

Питання, яке цікавить зараз багатьох, - чи підтримає пан Блаттер (якщо сам не буде брати участь у виборах) кандидатуру одного з п'яти президентів конфедерацій, які зараз підтримують його.

Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) є найсерйознішим критиком рішення Блаттера знову балотуватися на пост глави ФІФА.

Глави європейських футбольних асоціацій, включаючи главу Футбольної асоціації Англії Грега Дайка, говорили, що пан Блаттер повинен відійти від футбольних справ задля розвитку цього виду спорту.

Незважаючи на це, європейці не запропонували свого кандидата, а президент УЄФА Мішель Платіні виключив можливість того, що він буде балотуватися на пост президента ФІФА.

Кандидатом, якого може підтримати УЄФА, вважається член виконавчого комітету ФІФА, принц Йорданії Алі бін Аль-Хусейн.

До закінчення терміну висування кандидатур на пост глави ФІФА залишається трохи більше місяця.

Зепп Блаттер, який очолює організацію з 1998 року, минулого тижня на запитання BBC про те, чи буде він знову виставляти свою кандидатуру на пост президента, утримався від однозначної відповіді.

"Ми дізнаємося 1 лютого про всіх кандидатів на виборах", - сказав він.

BBC

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ