Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

“Формація. Львів” - екосистема розвитку виробництва та інновацій в Україні

Компанія Alterra Group розпочала будівництво масштабного індустріального парку “Формація. Львів” у промисловій зоні Сигнівка.

Цей проєкт є ініціативою Львівської міської ради та реалізується компанією-переможцем проведеного конкурсу – ТОВ “Формація Сигнівка”, що входить до групи компаній Alterra Group".

На урочистому відкритті будівництва 21 грудня 2023 року засновник Alterra Group Дмитро Ковальчук зазначив: "Я глибоко переконаний, що саме розвиток виробництв і спеціалізація економіки є, скоріше за все, чи не єдиним для України ефективним способом підвищення конкурентоспроможності".

Засновник Alterra Group Дмитро Ковальчук

Він додав, що компанія ставить собі на меті "уможливлення розвитку українських підприємств", а оскільки "справжній нелінійний розвиток не може відбуватися без інновацій", а інновації створюються лише за співпраці влади, бізнесу, науки і громади, то індустріальний парк має стати вузлом такої взаємодії.

Дмитро Ковальчук також підкреслив важливість налагодження комунікації між цими чотирма ланками та акцентував, що “Формація. Львів” створюється "для всіх". По-перше, для міської громади і міської ради, з ініціативи якої виник проєкт, по-друге – для держави, яка надає пільги резидентам індустріальних парків, по-третє – для стартапів (передбачено створення інкубатора та лабораторії), по-четверте – для великих компаній та представників МСП.

Індустріальний парк займатиме територію близько 30 га і складатиметься з 160 тис. кв. м виробничих, офісних та громадських приміщень. Проєктом передбачено від 92000 кв.м промислових площ у форматi "Built-to-suit", тобто під конкретні потреби резидентів.

Планується залучити до 10 великих виробничих компаній та близько 50 представників малого і середнього бізнесу. На території парку працюватиме щонайменше 3600 осіб. Загальний обсяг інвестицій оцінюється у 5 млрд грн.

Таким чином, Дмитро Ковальчук лише підсилив основну тезу, що “Формація. Львів” має стати не просто "цегляними будівлями", а повноцінною екосистемою для розвитку виробництва та інновацій в Україні.

На відкритті будівництва також був присутній заступник міністра економіки України Володимир Кузьо, який наголосив, що "переорієнтація з експорту сировини на експорт товарів і продукції, виготовленої в Україні є доданою вартістю, та дає нам можливість підтримувати державний бюджет".

Заступник міністра економіки України Володимир Кузьо

Він зазначив, що "роль приватного сектора і приватних інвестицій в Україні дуже велика, а держава може допомогти стимулювати створення та розвиток індустріальних парків і промисловості, особливо переробної промисловості".

Також за словами Володимира Кузьо, уряд має запропонувати "інструменти захисту інвестицій і страхування від військових ризиків" та "допомогти з закупівлею і з завезенням обладнання в Україну".

Отже, держава всіляко підтримує розвиток виробництва в країні, зокрема через механізми індустріальних парків. І в цьому контексті “Формація. Львів” є дуже своєчасним та перспективним проєктом.

За словами Дмитра Ковальчука, він сподівається, що вже в кінці 2024 року, перша черга будівництва індустріального парку “Формація. Львів” зможе приймати перших представників бізнесу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ