Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Форум місцевого розвитку: учасники обговорили реформи децентралізації

Сьогодні, 2 вересня, у Трускавці розпочав роботу ювілейний V Форум місцевого розвитку. Він триватиме два дні, інформує кореспондент Гал-інфо.

На заході присутні керівництво області, перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський,  народні депутати України, іноземні делегації, представники місцевих рад з різних регіонів України.

Також на Форум прибули міжнародні партнери, гості з Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини, які поділяться власним досвідом проведення реформ.

Під час панельної дискусії «Реформа децентралізації: законодавчі ініціативи для підвищення ефективності розвитку територіальних громад» експерти та місцева влада обговорили можливості та виклики, які постають перед Україною у процесі впровадження програми дій Європейської Комісії «Європейський зелений курс».

Як зазначив у своєму виступі перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський,  реформа децентралізації – це нелегкі рішення, але вона реалізовується заради результату.

Він зазначив, що успішні громади є запорукою успіху країни. Тому ми маємо бути спільні в наших думках.

«На сьогодні децентралізація не завершена. Ще треба багато зробити, наприклад, внести зміни до Конститукції, зміни до Закону про місцеве самоврядування, а також здійснити розмежування повноважень влад, щоб вибудувати баланс відповідальності і компетенцій. Закликаю місцеве самоврядування до діалогу», - сказав Василь Лозинський.

Як зазначила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак виконавча влада і органи місцевого самоврядування повинні сформувати спільний вектор плідної роботи.

За її словами, громади Львівщини демонструють кращі приклади спроможності, а Львівщина увійшла в п’ятірку податкоспроможних областей.

Голова Львівської ОДА Максим Козицький зазначив, децентралізація в Україні ініціювала чимало важливих реформ та законодавчих змін.

«В центрі процесу реформ має бути людина, тому важливо надати можливість громадам розпоряджатися своїми землями, наблизити послуги, дати можливість надання якісної медичної допомоги та якісної освіти на місцях.  Ми допомагаємо територіальним громадам у формуванні дієздатних стратегій розвитку, які б доповнювали та підсилювали стратегію області та держави. І це лише один напрям нашої роботи та наших ініціатив, який, нам здається, є дуже важливий для справжньої децентралізації», - сказав Максим Козицький.

Президент Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» Сергій Чернов також зауважив, що на Львівщині завжди є жваві дискусії з приводу важливих питань. Він наголосив, що на місцях необхідно налагоджувати спілкування між людьми.

«На сьогодні треба розмежувати повноваження усіх рівнів місцевого самоврядування і державної гілки влади», - сказав Сергій Чернов.

Нагадаємо, що організаторами Форуму є Львівська обласна рада та Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон-Карпати-Україна».

Форум місцевого розвитку - це платформа для комунікації між експертами та практиками. Цей захід щороку гуртує велику кількість зацікавлених осіб. Це унікальна нагода отримати максимум корисної інформації та знань, які сконцентровані одночасно в одному місці й доступні для всіх. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ