Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Форум видавців у Львові - найбільший ярмарок української книги

10 – 15 вересня «Форум видавців у Львові» в 20 раз підтвердить, що саме тут є епіцентр сучасного літературного процесу та книжкового бізнесу, що це є найбільший у світі ярмарок української книги, що Львів, який завдяки Форумові вже 20 років називають книжковою столицею України, з повним правом може претендувати на звання «Місто літератури ЮНЕСКО», повідомили організатори.
20+ магічних цифр 20. Форуму видавців у Львові:

До 100 найвпливовіших людей за версією журналу «Корреспондент» входить президент Форуму видавців Олександра Коваль

5 000 000  поінформованих про Форум видавців в Україні і закордоном

100 000 книжок привезуть учасники, з них 10 000 – це нові видання

50 000 очікуваних відвідувачів

10 000 осіб, які слідкують за нашими новинами у соціальних мережах на Фейсбуці, ВКонтакті і на YouTube.

711 учасників, в т.ч.

420 гостей, в т.ч., 362 автори

220 видавців

41 книготорговець

20 громадських організацій

10 бібліотек

200 акредитованих журналістів зі 100 українських та іноземних ЗМІ

400 публікацій  у ЗМІ

150 волонтерів

340 книжок від 80 видавництв, номінованих на здобуття премії «Найкраща книга Форуму 2013»

700 заходів у програмі

250 автограф-сесій

20 країн світу: Польща, Росія, Німеччина, Чехія, США, Канада, Білорусь, Великобританія, Франція, Данія, Латвія, Литва, Колумбія, Румунія, Сербія, Словаччина, Швеція, Швейцарія, Каталонія і Нова Зеландія.

Вперше! Встановлений статус «Країна – Почесний Гість». Його отримала Польща, запропонувавши програму з 49 заходів.

48 авторів у складі польської делегації. Зірковим гостем 20. Форуму видавців у Львові є всесвітньо визнаний філософ і культуролог Зигмунт Бауман (Zygmunt Bauman).

Вперше! Форум видавців у Дрогобичі: поетичні читання у місті за участі літературних зірок світового рівня.

Найбільший у світі ярмарок української книги працюватиме 12-15 вересня у Палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) і на проспекті Свободи. Книжки за видавничими цінами, антикризові акції та дисконтні програми, можливість виграти рідер PocketBook від компанії BookLand.

8. Львівський міжнародний літературний фестиваль – найбільший у Центрально-Східній Європі. Про це свідчать 362 автори з України та 20 країн світу і 263 події у програмі. Фестиваль очолює п’ятірку найкращих осінніх книжкових заходів світу за версією Forbes.

Найцікавіші проекти цьогорічного Літературного фестивалю:

Поетичний потяг Чернівці – Львів спільно з MERIDIAN CZERNOWITZ.

9 вересня з Чернівців до Львова потягом  № 136 вирушать  Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Андрій Любка, Тарас Малкович, Єлена Фанайлова, Енн Коттен (Ann Cotton), Нора Іуга (Nora Iuga), Макс Чоллек (Max Czollek) та інші поети з 16 країн світу. Рівно о 15.51 у цьому потязі розпочнуться читання для всіх охочих пасажирів. А 10 – 15 вересня вони візьмуть участь у заходах 20. Форуму видавців.

Фокусна тема «Жінка у світі, що змінюється», на яку організаторів надихнула Ольга Кобилянська (1863-1942 рр.), письменниця, яку називають першою українською феміністкою і 150-річчя з дня народження якої відзначається цього року. Програмою, яка налічує 17 заходів, опікується Ірина Славінська. Жінки дискутуватимуть на теми:

Історії жінок і жінки в історії

Авторка і героїня. Жінка в українській літературі

Жінка в українській освіті

Жінка-керівник чи чоловічий погляд на управління в культурі

Фестиваль «КОНТЕКСТ-2», який є продовженням програми створення,  підтримки  і розвитку інфраструктури, яка обслуговує літературний процес. Програму втілює ГО «Форум видавців» за підтримки Програми і³ «Ідея – Імпульс – Інновація» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Якщо Контекст-1 був присвячений менеджменту літературних подій, програма Контексту-2 зосереджена на літературній критиці і книжковій журналістиці. Лекції і майстер-класи проведуть найкращі літературні критики та журналісти з різних країн:

Юстина Соболевська (Польща)

Олександр Гаврилов (Росія)

Олаф Кюль (Німеччина)

Алі Боуден (Шотландія)

П’єр Астьє (Франція)

Ганс-Петер Куніш (Швейцарія)

Аревік Ашкароян (Вірменія)

Учасниками проекту стали 25 молодих журналістів.

Фестиваль ТРАНСЛІТ – наймасштабніший в Україні проект, спрямований на промоцію перекладацької діяльності. Публічна дискусія «Вулиця із двостороннім рухом: український переклад за останні 20 років», яка відбудеться у Центрі міської історії Центрально-Східної Європи, стане підсумком досліджень перекладів з української на основні європейські мови, а також перекладів з європейських мов українською, здійснених впродовж 1991-2012 років.  Дослідження проведене у межах проекту Book Platform.

Молода Республіка Поетів –  9 конкурс-фестиваль поезії молодих авторів (віком до 25 років). На конкурс надійшли заявки від 99 авторів. 10 призерів прочитають свої твори на гала-концерті фестивалю 14 вересня.

Ніч поезії та музики нон-стоп – найдавніший (з 1997 р.) і найпопулярніший (близько 2 тисяч відвідувачів) захід Форуму видавців у Львові. До цьогорічної програми входять: поезія  Енріка Казасеса (Enric Casasses), Лінор Горалік, Клауса Анкерсена (Claus Ankersen), Бахита Кенжеєва, Томаша Ружицького (Tomasz Rozycki), Еугеніуша Ткачишина-Дицького (Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki), Юрка Іздрика, Галини Крук, Івана Малковича та ін.

Співатимуть музичні гурти PabloPavo i Ludziki (Польща), Ян Бедерман (Росія), DRUMТИАТР та ZAPASKA (Україна).

Урочиста академія з нагоди 20-річчя Форуму видавців у Львові, яка відбудеться 11 вересня у Львівській обласній філармонії за участі Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща Богдана Здроєвського (Bogdan Zdrojewski), Міністра культури України Леоніда Новохатька, керівників міста і області. Співатиме польська джаз-співачка світового рівня Ага Зар’ян (Aga Zaryan).

На Урочисту академію запрошено письменників, журналістів, культурних, освітніх, політичних діячів, наших шановних партнерів – всіх, хто допомагав  і допомагає проводити Форум впродовж 1994-2013 років.

Урочиста церемонія вручення книжкової премії «Найкраща книга Форуму-2013»

Традиційно відбудеться у перший день ярмарку (12 вересня) у Львівській обласній філармонії. На почесну премію у цьому році претендують 80 видавництв і 340 книжок. 20 лауреатів конкурсу отримають відзнаки і грошові премії. Преміальний фонд – 50 тисяч грн. Також будуть вручені традиційні нагороди від  голови ЛОДА Віктора Шемчука, міського голови Львова Андрія Садового і наших партнерів.

Видавничий бізнес-форум

Спеціальний гість – Едвард Навотка (Edward Navotka), засновник і головний редактор порталу publishingperspectives.com, виступить з лекціями «Чи справді Америка проти світу: правда про Amazon, Apple, Microsoft and Google» та Книговидання в еру глобалізації: чудово, хвилююче, що далі?», а також подискутує з українськими видавцями про авторське право, електронні книги і підручники.

Оскільки портал publishingperspectives.com є найпопулярнішим фаховим ресурсом для видавців цілого світу, ми сподіваємося, що незабаром про Форум видавців у Львові і українські книжки дізнаються в багатьох інших країнах.

Дискусія «Імператор хвороб: перемогти хворобу, жити з хворобою, гідно померти» за участі  письменниці Марії Матіос, журналістки і громадської діячки Катерини Гордєєвої, авторки книги «Победить рак!» і засновниці руху «Українські амазонки», д. псих. н, проф. Наталі Шевченко та ін. Модеруватиме  дискусію журналістка і телеведуча Ольга Герасим’юк. Дискусія проводиться за підтримки фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Обговорюватися буде книжка Сіддхартхи Мукерджі «Імператор хвороб: біографія раку», за яку автор отримав Пулітцерівську премію 2011 р.

Благодійна акція для пенсіонерів «Третій вік: Задоволення від читання»

Найголовніше – безкоштовне відвідування пенсіонерами книжкового ярмарку протягом всіх днів заходу (12 – 15 вересня).

В рамках благодійної акції відбудеться 6 зустрічей старшого покоління з письменниками і культурними діячами, а саме з: Еммою Андієвською (Emma Andijewska), Татьяною Толстою, Валерієм Шевчуком, Ігорем Калинцем, Юрієм Макаровим та Василем Шкляром. Також, пенсіонери запрошені на виставу «Ромео і Джульєтта в кінці листопада», яку ставить театр ім. Марії Заньковецької.

IV Львівський бібліотечний форум

11 заходів в програмі для всіх, хто пов'язаний фахом або інтересом з бібліотечною справою. Бібліофорум проводиться у партнерстві з Українською бібліотечною асоціацією.

Бібліофорум відкриватиме конференція на тему «Сучасні проблеми діяльності бібліотеки в умовах інформаційного суспільства». По завершенню відбудеться флеш-моб «Читай! Формат не має значення!» (14 вересня, 14.00, пр. Свободи біля пам’ятника Тарасу Шевченку).

Форум видавців у Дрогобичі – вперше! Поетичні читання за участі Наталі Хендл (Nathalie Handal), Ліни Екдаль (Lina Ekdahl) та ін. В наступні роки Форум видавців також відбуватиметься в інших містах Львівської області.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ