Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Фотографія як об'єкт мистецтва

Яскрава українська фотографиня Вікторія Темнова про шлях до успіху.
Вікторія Темнова

Вікторія Темнова - фотографиня з Херсона, відома своїми яскравими та естетичними фотографіями. Її роботи були представлені на виставці у Берліні та опубліковані у таких виданнях, як Vogue Italia, Vogue Ukraine, L’Officiel Ukraine. Вона працює у стилі модної фотографії на межі з арт-експериментами. Свою впізнаваність Вікторія здобула завдяки оригінальним ідеям та стилізації образів у кадрі.

"Перше, що для мене важливо, - чи привертає фото візуально або емоційно. Також важливо, щоб ідея фотосесії мала соціальний посил або вплив на людей, які дивитимуться. Чи спонукатиме це їх до роздумів. Якщо ж говорити про комерційні проєкти, то чи викличе бажання купити той, чи інший продукт", - розповіла Вікторія Темнова.

На її думку, мистецтво є різним, і все може стати його об'єктом. Можна створювати що завгодно і знайти свою аудиторію.

Зокрема, коли вона тільки починала, то робила велику кількість фотографій та довгий час боялася називати себе фотографом. Свою першу роботу вона отримала після того, як сфотографувала дівчину, котра працювала в журналі у Києві. Та показала цю фотосесію головному редактору.

Вікторія зазначає, що на початку найголовніше – наполегливість та бажання створювати максимально комфортні умови для людей під час фотосесії.

Також треба починати з малого: фотографувати подруг, наприклад, та впевнено рекламувати себе, шукати невеликі бренди, готові співпрацювати з фотографами-початківцями. Вчитися комунікувати з людьми та давати собі можливість робити помилки, адже досвід приходить з часом.

Роботи Вікторії є досить яскравими, їй подобається працювати з кольором, поєднувати різні відтінки, щоб зробити кадр багатшим.

Рідне місто Херсон вплинуло на творчість фотографині та її особистість, надихнуло бажання створювати щось навколо себе і використовувати все на максимум.

Теза «Створювати через страждання» Вікторії не є близька: «Все життя я чула, що митці створюють від страждання, проте я завжди створювала від відчуття щастя».

Зокрема, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Вікторія була змушена переїхати до Берліна, де також займалася фотозйомкою.

Проте за її словами, після роботи в Берліні вона зрозуміла, наскільки українці вільні у творчості та що кожен має безліч можливостей: «За кордоном відчуваються рамки, яких в Україні немає, та є величезний простір для здійснення різних ідей. Просто потрібно брати і робити, люди та можливості для цього є».

Вікторія вважає, що не кожен українець розуміє сучасне мистецтво, і поки що ми не звикли за нього платити. Проте творчість розвивається своїми темпами, і вона робить все заради цього розвитку.

Одним із видів фото, які створює Вікторія, є fashion art documentary – документальна фешн-фотографія. Це досить новий напрямок, де змішуються реальні події та особи з моделями. Наприклад, звичайні люди, що йдуть вулицею, чи ті, хто самі охоче хочуть потрапити в кадр. За її словами, в Україні люди часто втручаються в процес зйомки під час фотосесій: «Це добре відображає наших людей, що вони такі прості та щирі. За кордоном рідко таке зустрінеш».

Підготувала Надія Файгель

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ