Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Франція списала борг Куби на €4 млрд

Франція, як країна-господиня Паризького клубу кредиторів, списала борг Куби майже на €4 млрд. Відповідну угоду було підписано в Єлисейському палаці за підсумками переговорів президента Франсуа Олландата голови Державної ради і Ради міністрів Куби Рауля Кастро, повідомляє ТАСС.

"Це обдумане і правильне рішення, - сказав Олланд. - Ми повинні брати до уваги особливу ситуацію на Кубі і враховувати потреби країни в розвитку економіки. Це особливо важливо в нинішніх умовах, коли повним ходом йде процес нормалізації відносин з Гаваною".

Крім списання боргу, Париж виступив з ініціативою створення франко-кубинського інвестиційного фонду для розвитку спільних бізнес-проектів. Як повідомили в Єлисейському палаці, обсяг фонду становить €212 млн.

Як повідомляється, про рішення щодо списання частини Куби стало відомо ще в грудні минулого року. Борг острова сягає $12 млрд, причому три чверті цієї суми становлять відсотки за його обслуговування, оскільки останні 30 років Куба була не в змозі виконувати свої зобов'язання перед іноземними кредиторами.

У зв'язку з цим було прийнято рішення списати всю накопичену за ці роки заборгованість, а погашення частини позики - $2,6 млрд - розписати до 2033 року.

Франція стала першою країною, яка підписала з Кубою угоду про списання своєї частини боргу. Аналогічні угоди в подальшому мають бути підписані і з іншими країнами-членами Паризького клубу.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ