Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Французький сенатор висловився на підтримку України в ЄС

Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася із сенатором Франції, членом комітету із закордонних справ, питань оборони та збройних сил, Головою дослідницької та контактної групи Франція-КНДР Сенату Франції Олів’є Кадіком (M. Olivier Cadic).

Сторони обговорили питання політичного діалогу двох країн та актуальні для обох країн виклики.

Олів’є Кадік зазначив, що для нього та його колег важливо мати об’єктивну картину того, що відбувається в Україні, особливо у світлі великої кількості фейкових новин стосовно України. Він наголосив, що великим викликом і для України, і для Франції наразі є дезінформація та кіберзагрози. Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що Україна зацікавлена у відповідному досвіді Франції. «Ми відчуваємо великий тиск у сфері кібербезпеки і зацікавлені у розвитку співпраці у цій сфері з Францією та іншими країнами», - сказала вона.

Сторони порушили питання дотримання прав людини в анексованому Росією Криму та на окупованих територіях сходу України. «Ми шукаємо шляхи, як змусити Росію дотримуватися прав людини та прагнемо повернути незаконно утримуваних на анексованих та окупованих територіях і в РФ українських громадян. Росія не робить жодних кроків для того, щоб просунутися в цьому напрямі», - зазначила Віце-прем’єр-міністр. Вона наголосила на необхідності дотримання норм міжнародного та українського права щодо відвідання західними політиками окупованого Криму, а також назвала неприпустимою роботу західних компаній в анексованому Криму, оскільки це відбувається всупереч нормам права та санкціям щодо РФ, які Франція підтримала.

Олів’є Кадік сказав, що, на жаль, такі випадки існують, як і випадки фінансової підтримки французьких політиків з боку Росії, зазначивши, що це «безперечно, є ганьбою». Він запевнив Віце-прем’єр-міністра у повній підтримці курсу України. «Україна – демократична держава, а ми маємо боротися за демократію», - наголосив сенатор. Він зазначив, що демократична спільнота Франції зовсім нещодавно мала побоювання щодо можливої перемоги радикальних сил на виборах. «Ви маєте знати, що ми зіштовхувалися з подібними загрозами. Ми їх пережили. Маємо працювати разом, щоб боротися з ними. Коли ми самі, ми недостатньо сильні», - зазначив французький сенатор.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що прогресивний демократичний світ наразі потребує об’єднання та спільних дій з протидії гібридним атакам РФ. «Одна з цілей Росії – розділити ЄС, тому будь-які тертя між країнами використовуються Росією для їхнього поглиблення», - зазначила вона. «Дуже ціную вашу позицію стосовно захисту демократії. Сьогоднішні покоління європейців вважають за належне те, що було побудоване їхніми дідами, але іноді треба стати на захист свого вибору», - наголосила Віце-прем’єр-міністр.

Вона розповіла сенатору, що Україна, незважаючи на російську агресію, вірить в трансформаційну силу євроінтеграції та ретельно працює над виконанням Угоди про асоціацію з ЄС. «Нам важливо мати єдність позиції країн Європейського Союзу щодо підтримки України на цьому шляху», - сказала Віце-прем’єр-міністр. Сенатор своєю чергою сказав, що повністю підтримує членство України в Євросоюзі.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також наголосила на тому, що кожні півроку Україна докладає великих зусиль для продовження санкцій щодо країни-агресора. «Настав час, щоб санкції подовжувати принаймні на рік. Адже своїми діями в зовнішній політиці, втручанням у внутрішні справи країн Європи та продовженням агресії проти України Росія демонструє цілковиту неготовність до зміни своєї поведінки», - додала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Сторони також обговорили ситуацію, яка склалася в українсько-угорських відносинах. Віце-прем’єр-міністр висловила стурбованість стосовно розвитку подій. «Прикро, що Угорщина вважає можливим використовувати майданчики НАТО та ЄС для маніпулятивного з'ясування двосторонніх взаємин з країною-партнером. Такий підхід далекий від конструктиву та реальної націленості на вирішення питань двосторонньої дискусії», - наголосила Віце-прем’єр-міністр. Олів’є Кадік цілковито погодився з цією позицією та засудив дії Угорщини стосовно блокування роботи комісії Україна-НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ