Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

«Газпром» і надалі знижуватиме транзит газу через територію України

Зниження обсягів транзиту газу через територію України є тільки першими результатами перерозподілу обсягів експорту на користь транзиту через територію Білорусі і новими морським газопроводами, заявив журналістам офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов.

«Це поки тільки перші результати, ми на початку великого шляху з перерозподілу обсягів транзиту газу з території України на користь нашої дочірньої компанії „Белтрансгаз“ і нових морських газопроводів», — сказав Купріянов.

Як повідомлялося, транзит російського газу через Україну у березні знизився у два рази.

У даний час Україна є основним транзитером російського газу в Європу. Однак у листопаді минулого року була запущена перша черга стратегічного газопроводу - «Північний потік», що є принципово новим маршрутом експорту російського газу до Європи (з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря). Потужність першої черги складає 27,5 мільярда кубометрів газу на рік. Запуск другої черги, після якого потужність трубопроводу подвоїться, заплановано на жовтень 2012 року.

Російська влада на тлі складних газових переговорів з Україною доручила «Газпрому» прискорити реалізацію проекту «Південний потік», причому будувати цей морський газопровід у максимальній потужності — 63 мільярди кубометрів газу на рік.

У лютому Купріянов заявляв, що Україна після запуску «Південного потоку» і розширення «Північного потоку» буде мати нульове значення для експорту російського газу.

Україна у разі припинення транзиту російського газу може перевести свою ГТС у реверсний режим і включити її у загальну газотранспортну систему Європи.

ZN.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ