Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Гендерна рівність та молодь в основі олімпійської спортивної програми Париж-2024

Виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету схвалив види програми і квоти спортсменів для Олімпійських ігор Париж-2024, які орієнтовані на гендерну рівність та молодь. Про це повідомили 9 грудня у пресслужбі НОК України.

Були підтверджені також додаткові види спорту, запропоновані Оргкомітетом Париж-2024. Ця нова гнучкість є частиною реформ Олімпійського порядку денного 2020. Таке рішення допоможе зробити Олімпійські ігри Париж-2024 придатними для посткороновірусного світу.

Відповідно до рекомендацій Комісії Олімпійської програми, основними особливостями Олімпійської програми Парижа 2024 буде:

- Рівно 50 відсотків участі чоловіків та жінок;

- Зростання змішаних за статтю видів програми, з 18 до 22, порівняно з Токіо-2020.

- Зменшення загальної квоти спортсменів (включаючи всі нові види спорту) рівно до 10 500.

- Зменшення загальної кількості видів програми, з остаточною програмою на 329 видів змагань.

- Скейтбордінг, спортивне скелелазіння, серфінг та брейкінг підтверджені додатковими видами спорту на підставі пропозиції, наданої Парижем- 2024. Брейкінг дебютує на Олімпійських іграх, спираючись на успіх цього виду спорту на Юнацьких Олімпійських іграх в Буенос-Айресі у 2018 році.

Крім того, була розширена концепція міського спорту, демонструючи орієнтовані на молодь види змагань, які є всеохоплюючими, захоплюючими та можуть практикуватися поза звичайними аренами.

 «За допомогою цієї програми ми робимо Олімпійські ігри Париж-2024 придатними для посткороновірусного світу. Ми ще більше зменшуємо вартість та складність проведення Ігор. Хоча ми досягнемо гендерної рівності вже на майбутніх Олімпійських іграх Токіо-2020, ми вперше в олімпійській історії побачимо участь рівної кількості спортсменів жіночої та чоловічої статті. Також, сильний акцент ставиться на молодь», - відзначив президент МОК Томас Бах.

Олімпійські ігри Токіо-2020 наступного року стануть першими гендерно рівними Олімпійськими іграми, із загальною кількістю 48,8 відсотка участі жінок, що буде додатково збільшено на Іграх Париж-2024, досягнувши точно такої ж кількості спортсменів жінок і чоловіків вперше в історії Олімпійських ігор.

Легка атлетика, бокс і велоспорт досягнуть повної гендерної рівності вперше на Олімпійських іграх Париж-2024, тобто 28 з 32 видів спорту в програмі Париж-2024 будуть повністю гендерно збалансовані.

У порівнянні з Токіо-2020, Париж-2024 також ознаменує зростання числа змішаних видів змагань в програмі з 18 до 22.

Квота на 10 500 спортсменів, встановлена для Париж- 2024, включаючи нові види спорту, призведе до загального зменшення кількості спортсменів - на 592 менше порівняно з Токіо 2020 (11 092). Це також призведе до скорочення кількості офіційних осіб, а отже, загального розміру та складності Ігор.

Скорочення у 28 видах спорту було пропорційним та зосередженим на тих видах спорту, які можуть найкраще компенсувати скорочення, зберігаючи при цьому універсальність Ігор.

Крім того, Виконком МОК прагнув ще більше  заспокоїти атлетів у цей важкий час відповідно до підходу МОК та Оргкомітету Париж-2024 "Спортсмени – перш за все" . Таким чином, він зберіг переважну більшість поточних видів змагань, враховуючи короткий трирічний період між Олімпійськими іграми в Токіо та в Парижі у 2024 році.

В результаті цих міркувань загальна кількість видів програми буде зменшена з 339 до 329 порівняно з Токіо 2020.

Наступні вісім видів змагань були включені в програму, замінюючи існуючі змагання, в кожному випадку, щоб гарантувати відсутність збільшення кількості видів змагань:

- 1 новий змішаний за ознаками статті вид змагань у легкій атлетиці, яка замінить чоловічу 50-кілометрову спортивну ходьбу

- 1 новий ваговий клас у жіночому боксі, який замінить 1 ваговий клас у чоловічому боксі

- 2 екстремальні змагання на каное-слаломі на зміну 2 спринтерським дисциплінам на каное

- 3 нові змішані види змагань у вітрильному спорті (включаючи змішану категорію у кайтбордінгу та змішану категорію у класі «470» - човен на дві особи), на заміну 1 чоловічого та 1 жіночого класу «470» - човни на дві особи та чоловічого класу «» - човна на одну особу

- 1 новий вид змагань для змішаної команди у стендовій стрільбі у категорії «скит», який замінює змагання змішаних команд  у категорії «треп».

Повну програму Олімпійських ігор Париж-2024 можна переглянути тут.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ