Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Генсекретар Ради Європи виступає за повернення Росії

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд виступає за повернення Росії права голосу в організації, передає Радіо Свобода з посиланням на Financial Times.

За словами Яґланда, Рада Європи є єдиною організацією, через яку Росія пов’язана з Європою в обов’язковому юридичному порядку. Якщо цей зв’язок буде розірваний і Росія вийде з Ради Європи, то, прогнозує генсекретар, з’явиться нова ʺлінія поділуʺ в Європі.

При цьому Яґланд наголосив на своїй солідарності з Україною. ʺАле чи буде краще для України, якщо Росія піде?.. Ми засудили анексію Криму. Але це питання вирішувати не нам. Це справа інших міжнародних організацій. У нас є мандат на захист прав людини. Громадяни Росії існують. Вони є, незважаючи на те, що трапилося в Кримуʺ, – сказав генеральний секретар Ради Європи.

Він додав, що Москва навряд чи поверне Крим чи припинить підтримувати бойовиків на Донбасі, але може погодитися сплатити внески до Ради Європи і надати уповноваженому організації з прав людини повний доступ до Росії.

Генсекретар Ради Європи наголосив, що вихід Росії з РЄ матиме негативні наслідки для ЄС, особливо в поєднанні з виходом Великої Британії з Євросоюзу.

Позиція Яґланда викликала осуд в Україні. Постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба, заявив, що голова ʺміжурядової правозахисної організації Європи прикриває захистом прав людини спробу виконати забаганки керівництва Росіїʺ.

8 квітня у Страсбурзі відкривається весняна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи. Вона триватиме до 12 квітня.

У жовтні минулого року Парламентська асамблея Ради Європи не ухвалила рішення, яке передбачало зміну регламенту організації для того, щоб делегація Росії повернулася до зали засідань. Тоді дебати в ПАРЄ засвідчили, що в залі немає голосів для зміни правил. Провал голосування означав би відхилення резолюції, тому доповідачка з цього питання Петра де Суттер запропонувала припинити обговорення.

Росія після накладених на її делегацію обмежень у ПАРЄ через анексію українського Криму (делегацію позбавили права голосу, а її членів права брати участь у роботі головних органів асамблеї) сама відмовилася від участі в роботі асамблеї, а влітку 2017 року також припинила платити членські внески в Раду Європи. Росія також заявляла, що залишить Раду Європи.

Після цього Москва почала домагатися від ПАРЄ зміни регламенту, щоб унеможливити такі санкції надалі.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ