Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я  |  Війна з Росією

Глава МВС Чехії провідав у шпиталі українських воїнів на Львівщині

Від початку повномасштабної війни Чехія всіляко підтримує Україну, зокрема Львівщину
фото Львівська ОВА

Перший віцепремʼєр-міністр Чехії Віт Ракушан завітав у одну з лікарень Львівської області. Він провідав воїнів, які проходять лікування та реабілітацію.

Про це повідомляє Львівська ОВА.

Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан перебував у Львові. У програмі робочої поїздки – спільний візит з керівництвом Львівської ОВА до госпіталю, у якому проходять реабілітацію українські захисники. 

Від початку повномасштабної війни Чехія всіляко підтримує Україну, зокрема  Львівщину. Торік Чехія надала госпіталю медичне обладнання в межах проєкту «Ремонт операційних зал» Міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки та її Генерального консульства у Львові. 

Як розповіла директорка департаменту МТД та міжнародного співробітництва ЛОВА Ірина Бутинець, завдяки цій допомозі заклад оснастили двома операційними кімнатами. Серед обладнання – операційні столи, стельові консолі, стерилізатори, електровідсмоктувачі, набори інструментів. Чеські колеги також провели навчання для лікарів і медсестер госпіталю, які працюють в операційних. Міністр оглянув нове обладнання, поспілкувався з персоналом і залишився задоволений. 

«Цей заклад виглядає як європейський стандарт. Хочу подякувати як українським, так і чеським лікарям, які співпрацюють і здобувають досвід. Також дякую своїм колегам, адже проєкт «Ремонт операційних зал» – Міністерства внутрішніх справ, і ми пишаємось цим. Ми й надалі продовжуватимемо працювати над проєктом», – зауважив перший віце-прем’єр міністр Чехії Віт Ракушан.

За словами керівника закладу, ще необхідно виконати великий об’єм роботи, аби покращити перебування пацієнтів у лікарні. Адміністрація закладу працює над цим. Також міністру розповіли і про інший проєкт, який знаходиться на території лікарні. Це Superhumans – центр з протезування та реабілітації постраждалих. Медзаклад веде тісну співпрацю з центром, аби пацієнти, які потребують протезування, змогли його отримати.

Цього року у лікарні запланували капітально відремонтувати приміщення всіх операційних та стерилізаційної. Адміністрація сподівається на подальшу підтримку чеських колег. 

«Попросили їх посприяти у постачанні стерилізаційного обладнання для цих приміщень, а також необхідних меблів, – розповідає Ірина Бутинець. – Допомога міжнародних партнерів для госпіталю надзвичайно важлива, бо фінансовий ресурс закладу обмежений, а витрат і потреб стає щораз більше. І ми вдячні колегам з Чехії, що вони це розуміють. Додам, що завдяки співпраці госпіталю з чеськими партнерами у листопаді 2023 року в закладі розпочала роботу медично-гуманітарна місія Medevac: чеські хірурги разом з українськими в госпіталі провели ряд складних операцій нашим захисникам. Програма триватиме впродовж року».

За підтримки Чеської гуманітарної організації «People in Need» у 14-ти закладах області провели ремонтні роботи, щоб там могли комфортно проживати внутрішньо переміщені особи. Це гуртожитки навчальних закладів у Новому Роздолі, Стрию, Стебнику, Меденичах, Дрогобичі, приміщення лікарень у Стрию та Соснівці, дитсадок у Підгородному, модульно-каркасний будинок у Дрогобичі, де можуть проживати до 80 осіб. На завершенні ремонтні роботи у приміщенні колишнього відділення відновного лікування лікарні у Стоянові, корпусі Золочівського центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю в селі Білий Камінь.

В оновлених приміщеннях загалом зможуть проживати понад 1,9 тисяч осіб. Орієнтовна сума допомоги чеських партнерів становить 29 млн гривень. 

Організація «People in Need» також допомогла облаштувати меблями, побутовою технікою, господарськими товарами 13 інших прихистків. Також торік, коли Львівщина мала проблеми з електропостачанням, організація забезпечила потужними генераторами 7 закладів, де проживають внутрішньо переміщені особи.

Чехія також передала чотири генератори для наших медичних закладів: два для обласної клінічної лікарні та по одному для обласного перинатального центру та Стрийської центральної районної лікарні.

«Бажаю, щоб якнайшвидше закінчилась війна. Дякую всьому українському народові, що бореться за перемогу і за наші цінності», – виразив вдячність Віт Ракушан.

Очільник Львівської області Максим Козицький подякував чеським колегам за турботу про наших людей та висловив сподівання про подальшу плідну співпрацю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ