Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Глава німецьких консерваторів вважає можливими європейські поставки зброї Україні

Німеччина не буде постачати зброю Україні самостійно, але разом з європейськими партнерами вона могла б це робити.

Таку думку висловив новий голова Християнсько-демократичного союзу Німеччини Фрідріх Мерц в інтерв’ю таблоїду BILD am SONNTAG, передає Укрінформ.

«Про поставки зброї лише з Німеччини не може бути й мови. Але спільна європейська поставка оборонної зброї Україні, на мій погляд, була б можливою», - заявив Мерц.

Він також зазначив, що економіка Німеччини «повинна бути в змозі» дозволити собі посилення санкцій проти Москви. Мир важливіший за процвітання, тому всі варіанти щодо санкцій лежать на столі, - додав він.

Мерц заявив, що «просто вражений», наскільки погано працює нинішній уряд, а також «безмовністю канцлера».

«Олаф Шольц не є лідером і не має чіткої думки щодо критичних питань. У розпал найбільшої загрози миру та свободі в Європі канцлер значною мірою зник. Усі його попередники зробили б це інакше», - сказав консервативний політик.

У нинішній ситуації, за його словами, канцлер повинен сам їздити на переговори і запрошувати до них, він має виробляти європейську позицію. «З Шольцем на посаді канцлера Німеччині, очевидно, відведена роль «аутсайдера, скептика і перешкоди для європейської стратегії», - заявив Мерц.

Візит Шольца до Вашингтона 7 лютого він вважає таким, який відбувається надто пізно. Він був необхідним кілька тижнів тому. «Тепер ця поїздка здається візитом прохача, який більше не може вийти зі ситуації, яку сам створив, і тому змушений просити допомоги у свого старшого брата у Вашингтоні», - додав лідер ХДС.

Говорячи про роль США, він зазначив, що Сполучені Штати є і залишаються найважливішим союзником ФРН у світі, але висловив побажання, щоб американці усе ж не втручалися в суто європейські питання, такі як «Північний потік-2». Втім, причину такого «втручання» Мерц бачить у відсутності єдиної європейської позиції з цієї проблематики. «І це якось пов’язано з мовчазною роллю, яку відіграє у цій справі попередниця чинного канцлера», - додав він.

Нагадаємо, під час вересневих 2021 року парламентських виборів блок ХДС/ХСС програв з найгіршим в історії результатом і після 16 років перебування при владі змушений був піти в опозицію. Через 4 роки в Мерца, якого Ангела Меркель свого часу усунула від керівних позиції у партії, є шанс повернути консерваторів до влади.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ