Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Голова Ради директорів ДК “Укртрансгаз” презентував “Програму модернізації газотранспортної системи України”

Сьогодні, 28 вересня, на компресорній станції “Ужгород” Закарпатського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів голова Ради директорів ДК “Укртрансгаз” Ярослав Марчук презентував “Програму модернізації газотранспортної системи України”. Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю та ЗМІ ДК “Укртрансгаз”.
Програма передбачає реалізацію таких інвестиційних проектів, як зокрема, модернізація газоперекачувальних агрегатів (ГПА) ГТК-10І газопроводу “Союз”. Цей проект розрахований на 15 років. Його вартість – 185,5 млн дол. США, з них 162,8 млн дол. – залучені інвестиційні або кредитні кошти. З впровадженням проекту модернізації ГПА газопроводу “Союз” значно покращаться техніко-економічні показники: коефіцієнт корисної дії (ККД) підвищиться до 36%, витрати паливного газу зменшаться на 30%, міжремонтний ресурс становитиме більше ніж 25 тис. мотогодин. Термін окупності становить 6 років. Модернізація дасть змогу щорічно заощаджувати 51,6 млн доларів на економії паливного газу (при ціні газу 120 доларів за 1000 куб. м.) та близько 1 млн доларів за експлуатаційних витратах.
Інший проект, що реалізовуватиметься в рамках Програми, - модернізація газоперекачувальних агрегатів ГТК-25І газопроводу “Уренгой-Помари-Ужгород”. Проект розрахований на 15 років. Його вартість – 184,4 млн доларів, з них 134,7 млн доларів – залучені інвестиційні або кредитні кошти. З впровадженням проекту модернізації КС газопроводу “Уренгой-Помари-Ужгород” значно зростуть техніко-економічні показники: ККД – до 36%, витрати паливного газу зменшуються на 30%, міжремонтний ресурс становитиме більше ніж 25 тис. мотогодин. Термін окупності становить 6 років. Модернізація дасть змогу щорічно заощаджувати до 42 млн. доларів на економії паливного газу (при ціні газу 120 доларів за 1000 куб. м.) та до 2,4 млн доларів на експлуатаційних витратах.
Також запланована комплексна реконструкція Угерського (XIV - XV) горизонту підземного сховища газу (ПСГ). Цей проект розрахований на 5 років. Його вартість – 157,8 млн доларів, з них 85,5 млн – залучені інвестиційні або кредитні кошти. Термін окупності – 7 років. Згідно з технологічною схемою експлуатації Угерського ПСГ розробляється реконструкція технологічних споруд, що при складній геологічній будові дасть можливість досягнути 1,9 млрд. куб. м активного газу у порівняні з нинішніми 1,23 млрд. куб. м, підвищити техніко-економічні показники експлуатації, збільшити його максимальний добовий відбір до 23 млн. куб. м/добу на початку сезону відбирання.
Реалізація “Програми модернізації газотранспортної системи України” дозволить збільшити обсяг транзиту природного газу до європейських країн, підвищити надійність та ефективність роботи газотранспортної системи.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ