Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Головнокомандувач УПА Роман Шухевич разом із дружиною врятував від смерті 7-річну єврейську дівчинку
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Головнокомандувач УПА Роман Шухевич разом із дружиною врятував від смерті 7-річну єврейську дівчинку

14 травня Україна вперше відзначають День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Генерал-хорунжий, головнокомандувач Української повстанської армії Роман Шухевич разом із дружиною Наталією з вересня 1942 по лютий 1943 року переховували єврейську 7-річну дівчинку Ірину Райхенберг.
Роман та Наталка Шухевичі.
Роман та Наталка Шухевичі.
Весільне фото Романа Шухевича, 1930 р. Фото: cdvr.org.ua
Весільне фото Романа Шухевича, 1930 р. Фото: cdvr.org.ua
1/2

Дружина головнокомандувача УПА Наталія Шухевич переховувала у своєму будинку від переслідування нацистами сусідську єврейську дівчинку Ірину Райхенберг.

Сім'я Шухевичів мешкала у Львові, на вулиці Королеви Ядвіги. Їхніми сусідами була єврейська сім'я Вольфа і Ружі Райхенберг, які мали свій магазин тканин. У 1942 року старшу доньку подружжя Ірму Райхенберг застрелили нацисти просто на вулиці. Подружжя Шухевичів забрали молодшу дівчинку Ірину до свого дому. 

7-річна Ірину Райхенберг, яка після зміни документів стала українкою Іриною Василівною Рижко.
7-річна Ірину Райхенберг, яка після зміни документів стала українкою Іриною Василівною Рижко.
1/1

Роман Шухевич доклав неймовірних зусиль, аби виготовити для дівчинки нових документів на ім'я українки Ірини Василівни Рижко. Їй довелося змінити дату народження. Згідно з документами, вона начебто була донькою загиблого радянського офіцера.

Фото Наталії Шухевич після арешту.
Фото Наталії Шухевич після арешту.
1/1

У 1943 році Наталію Шухевич арештувало Гестапо. Роман Шухевич доклав усіх зусиль, аби відправити дівчинку в сирітський притулок при жіночому греко-католицькому монастирі Василіанок в Пилипові, поблизу містечка Куликів, що за 30 кілометрів від Львова. Там врятована дівчинка перебувала до закінчення війни, переживши німецьку окупацію і Голокост.

Врятована Ірина Райхенберг жила в Україні і померла у 2007 року в Києві у віці 72 років. Зараз у Києві мешкає її син Володимир. Прізвище Райхенберг міститься в базі даних жертв нацистів меморіалу Яд-Вашем в Ізраїлі.

Додамо, як повідомляло Гал-інфо, станом на 1 січня 2020 року 2 659 громадян України удостоєні Державою Ізраїль звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту, тобто нацистської політики знищення. Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ