Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Львівські десантники просять присвоїти 80-й бригаді ім'я командира УПА Романа Шухевича

Десантники 80-ї окремої десантно-штурмової бригади різних підрозділів запустили ініціативу щодо присвоєння бригаді ім'я генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Відповідну ініціативу на своїй сторінці у Фейсбуці озвучив один із бійців Ігор Фльорко.

Львів'янин Ігор Фльорко з 2015 по 2020 рік воював на фронті. Після того звільнився із війська, але у рідному місті продовжував боротися за очищення міста від комуністичної символіки та російського впливу.

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Ігор повернувся на фронт і зараз у складі  80-ї ОДШБр воює на східному фронті. Нещодавно Ігор підірвав соцмережі "вірусною" світлиною, яка підкорила серця українців. Йдеться про те саме фото військового з пачкою чипсів у руках на фоні працюючого "Граду". 

"Ми підготували відповідне звернення на командування та збираємо підписи між боями серед бійців бригади. Така наша ініціатива має чітке підґрунтя.

Роман Шухевич - це єдиний військовий діяч такого рівня в українській історії, який є уродженцем міста Львова. Бригада є львівською. Ворог той самий. Звитяги нашої бригади (починаючи з 2014 року) є достатніми, щоб вона могла претендувати на таку честь мати ім'я одного із найуспішніших українських полководців, який був особистим ворогом сталіна і наводив жах на всі підрозділи НКВС на українських теренах.

Впевнені, що командування 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ, яке, мабуть, вже знає про нашу ініціативу, та Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України підуть на зустріч і скоро ми будем мати за честь захищати Україну у лавах 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ім. генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, як раніше повідомляло Гал-інфо, цьогоріч виповнилося 115 років із дня народження Головнокомандувач УПА Роман Шухевич. Він народився 30 червня 1907 року народився політичний та військовий діяч.

Під керівництвом Романа Шухевича ОУН реалізувала важливі політичні рішення. У серпні 1943 року було проведено 3-й Надзвичайний великий збір ОУН, прийнято розгорнуту програму організації, що була по суті програмою національно-визвольного руху. В листопаді за участі Шухевича було проведено Конференцію поневолених народів, своєрідний антикомуністичний Інтернаціонал, який мав стати основою антирадянського фронту боротьби народів СРСР.

У липні 1944 року створено своєрідний підпільний парламент – Українську головну визвольну раду. До неї увійшли представники різних політичних сил. Шухевич вважав, що єдність українського визвольного руху є запорукою успіху.

Роман Шухевич розбудовував УПА за зразком регулярних армій: створювались штаби (Головний та регіональні), офіцерські (старшинські) школи, система звань та посад, власна нагородна система.

Читайте також: 10 фактів із життя Романа Шухевича

Головний командир УПА Роман Шухевич (Тарас Чупринка) загинув 5 травня 1950 року у бою з НКВД-МГБ.

«Здобути Українську державу або загинути в боротьбі за неї» — це гасло ОУН було життєвим принципом Романа Шухевича. Він очолив визвольну боротьбу українців у непростий час, коли доводилося протистояти двом тоталітарним режимам, які мало чим відрізнялися один від одного – Радянському Союзу та нацистській Німеччині.

НКВД-МГБ полювало за Шухевичем рекордний час – понад сім років. Головний командир УПА неодноразово вислизав з рук чекістів: у 1944, 1946, 1947, 1948 роках. Кілька разів пускалися чутки про його загибель. Але робота Служби безпеки ОУН була поставлена якнайкраще.

До трагічної розв'язки призвів арешт 2 березня 1950 року зв'язкової Шухевича Дарії Гусяк. Запідозривши небезпеку, Шухевич готувався перебратися із будинку в Білогорщі, де переховувався з кінця 1949-го, до Львова, де було дві конспіративні квартири. Переїзд було намічено якраз на 5 березня.

Але зранку 5 березня 1950 року емґебісти тісним кільцем оточили цей та декілька сусідніх будинків у Білогорщі. Операцію із захоплення головнокомандувача УПА очолював генерал Міністерства державної безпеки Павло Судоплатов. До операції було залучено понад 700 бійців внутрішніх військ. Намагаючись прорватися з оточення, Шухевич вбив майора Ревенка, але сам був поранений. Щоб не здаватися живим до рук ворога, Шухевич пустив собі кулю в скроню. 

В офіційному звіті записали, що вбив командира один з сержантів, які оточили будинок. Йому виплатили премію 1000 радянських рублів.

Тіло командира виставили на опізнання рідним, але після цього доля його досі лишається невідомою.

Головнокомандувач УПА Роман Шухевич разом із дружиною врятував від смерті 7-річну єврейську дівчинку

Після смерті Шухевича боротьбу УПА очолив Василь Кук. Сама боротьба тривала ще понад 10 років – останній відкритий бій збройного підпілля ОУН проти оперативної групи Тернопільського УКГБ було зафіксовано 14 квітня 1960 року, а останній повстанець  дав бій кадебістам у 1967-му.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ