Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Що буде з головними лікарями: переведуть на контракт чи поженуть на конкурс?

У процесі реорганізації закладів охорони здоров’я, що відбувається у рамках реформи медицини, головних лікарів, які працюють за безстроковим трудовим договором, переведуть на контрактну основу.

Таку пропозицію сьогодні, 23 січня, одноголосно підтримала комісія з питань охорони здоров’я, материнства, соціального захисту, молодіжної політики, фізичної культури та спорту ЛОР. Листа з відповідною пропозицією профільній комісії надіслав голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Як йдеться у зверненні керівника ЛОДА, обласній раді, як власнику комунальних закладів охорони здоров’я, пропонують розглянути можливість переведення керівників закладів охорони здоров’я, які працюють за трудовим безстроковим договором, на контрактну основу. Таке рішення пропонують прийняти «з метою забезпечення оперативності управління, ефективності у впровадженні реформ та запровадження нових методів господарювання у сфері охорони здоров’я».

Водночас нагадаємо, що 17 січня постійна комісія з питань комунального майна та приватизації у Львівській обласній раді підтримала звернення Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА щодо реформування сфери охорони здоров’я та введення посади генерального директора у комунальних закладах охорони здоров’я. Як пояснив кореспонденту Гал-інфо представник департаменту, посаду головного лікаря мають намір замінити на посаду генерального директора. Призначення планували проводити на певний термін згідно з результатами конкурсу на конкурентній основі, тобто керівники повинні будуть пройти конкурсний відбір. 

Ситуацію прокоментував заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк.

«Ми би хотіли,щоб максимальна кількість керівників була призначена на конкурсних засадах. Відповідно департамент охорони здоров’я (Львівської ОДА) спільно з обласною радою, спільно з обласною адміністрацією визначили б такий порядок. Створюється посада генерального директора у всіх установах комунальної форми власності у сфері охорони здоров’я. Відповідно на цю посаду (людина, що її обійме керуватиме закладом) оголошується конкурс, для проведення якого має бути створена конкурсна комісія. Тобто, буде контрактна форма, термін контракту, скоріш за все. становитиме 5 років. Але насамперед потрібно пройти всі юридичні процедури. Тобто, затвердити статути і нові штатні розписи… Я думаю, що сам процес конкурсів міг би буди запущений через тижнів два.

«Чи будуть скорочені посади головних лікарів?». «Якщо ті посади (генерального директора і головного лікаря) будуть дублюватися, то так. На цей час ми чекаємо на пропозицію з цього питання від департаменту охорони здоров’я. Але в принципі збільшення кількості посад не планується. Навпаки, ми оце прийняли рішення, що штатні розписи, кошторисні призначення будуть проходити складнішу процедуру затвердження, включаючи профільних заступників голови обласної ради, обласної адміністрації, а також управління комунальної власності та профільний департамент. Тобто, ми сьогодні ставимо питання про оптимізацію штатних розписів.

Отже, повторюю, ми будемо готові стартувати у справі конкурсів (на керівників медичних закладів)через два-три тижні, бо це дуже важливі рішення. Ми фактично вже провели конкурси у сфері культури, нині проводимо їх у сфері освіти. І якщо торкнемося сфери медицини, то це буде дуже великий успіх.  У конкурсах зможе взяти участь будь-хто, у томі числі і теперішні головні лікарі, але я переконаний, що у систему увіллється «нова кров».    

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ