Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ГПУ завершила розслідування справи проти екс-керівника одеської міліції щодо подій 2 травня

Генеральна прокуратура України завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього керівника Головного управління МВС України в Одеській області у зв’язку з подіями в Одесі 2 травня.

«Підозрюваному інкримінується зловживання службовим становищем, яке полягало в умисній, всупереч інтересам служби, бездіяльності з метою одержання для себе неправомірної вигоди немайнового характеру та призвело до настання тяжких наслідків у вигляді загибелі під час масових заворушень 02.05.2014 року в Одесі 48 осіб, спричинення тілесних ушкоджень 200 особам і завдання матеріальних збитків, а також завідоме залишення без допомоги осіб, які перебували в небезпечному для життя стані і позбавлені можливості вжити заходів до самозбереження, за наявних можливостей організувати їм допомогу, а також наступне службове підроблення документів щодо введення оперативного плану «Хвиля», – йдеться в повідомленні ГПУ.

Як заявили у відомстві, матеріали справи передали підозрюваному і захиснику для ознайомлення. «Найбільша санкція серед інкримінованих статей передбачає до 10 років позбавлення волі», – додали в ГПУ.

2 травня 2014 року на марш футбольних фанатів і проукраїнських сил у центрі Одеси напали проросійські активісти з вогнепальною зброєю. Були вбиті шість людей-учасників маршу. У відповідь проукраїнські демонстранти зібралися вже на нову демонстрацію і рушили на площу Куликове поле, щоб ліквідувати розташований там наметовий табір супротивника. Проросійські активісти й їхні прихильники сховалися в будівлі Будинку профспілок. Обидві сторони кидали одна в одну пляшки з займистою рідиною. Внаслідок пожежі, що виникла в будинку, при спробах вистрибнути з нього і внаслідок застосування проросійськими активістами вогнепальної зброї там загинули ще 42 людини з обох сторін конфлікту. Також у перебігу протистоянь того дня було поранено близько 200 людей.

На початку листопада Міжнародна дорадча група з нагляду за розслідуванням насильницьких дій в Одесі 2 травня 2014 року назвала неефективним розслідування цієї трагедії відповідними органами в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ