Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Гра Путіна в Сирії – це момент істини для української дипломатії, – Юрій Романенко

«Через труднощі, які виникли в Росії, через санкції, що завдають їй великих збитків, Путін почав дуже серйозну й глобальну гру в Сирії. За цих умов для української дипломатії настає момент істини. Один невдалий крок – і ми можемо втратити всю зовнішню підтримку, котра є визначальною для перспектив нашої країни», – зазначив у коментарі «Гал-інфо» політолог Юрій Романенко.
Фото з hvylya.net

«У Сирії Путін грає на посилення своїх позицій. Він намагається вийти з української ситуації шляхом надування щік у Сирії, прагне використати болючу для Заходу проблему ІДІЛа. Для цього він веде двояку гру», – наголосив експерт.

З одного боку, Путін пропонує конструктивне рішення проблеми шляхом залучення Росії до боротьби з ІДІЛом. Та, з іншого боку, він працює на зміцнення позицій Асада, котрого використовує як головний інструмент у грі з Заходом.

«Тут йде дуже серйозна дипломатична гра. Річ в тому, що Близький Схід завжди був вотчиною англосаксів – французів, британців – тому питання про масштаб залучення Росії стоїть дуже гостро. Якщо Росія наважиться активно втрутитися, це означатиме, що Путін пішов ва-банк», – сказав політолог.

Він уточнив, що означена ситуація створює великі виклики для української дипломатії.

«Нашій дипломатії треба бути дуже обережною й зваженою в цій ситуації. Потрібна філігранна робота. Нам слід дуже чітко розуміти базові інтереси США та Європи. З одного боку, не перегравати, а, з іншого боку, не йти в них на поводу, бо всі вони зацікавлені в мінімізації збитків, й вони будуть їх мінімізувати за рахунок слабших гравців – таких як Україна та Сирія», – зазначив Юрій Романенко.

За його словами, вистачить одного невірного кроку, щоб втратити визначальну для перспектив країни зовнішню підтримку. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ