Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Графіків аварійних відключень досі нема. Львів, Червоноград і Самбір їх не погоджують

На Львівщині зростає соціальне напруження через аварійне вимкнення електроенергії. Однак у Львівській ОДА і досі не можуть погодити графіки аварійних вимкнень в області через те, що Львів, Червоноград та Самбір досі не подали своїх пропозицій. Про це сьогодні, 15 грудня, під час розширеного засідання президії Львівської обласної ради (обговорили питання вимкнення електроенергії), повідомив в. о. заступника голови Львівської ОДА Сергій Росстальний.

За його словами, ще 5 грудня було прийнято рішення спільно з «Львівобленерго» відпрацювати графіки регульованих відключень електроенергії.

«Згідно із графіками вказують районну підстанцію, де виключатимуть світло. Однак для цього треба згоду органів місцевого самоврядування. Досі не дали погодження міста Львів, Червоноград і Самбір», - сказав Сергій Росстальний.

За його словами, представники місцевої влади не пояснюють, чому не узгоджують цей процес.

Росстальний заявив, що потрібно створити комісію та напрацювати список споживачів, яких не можна відключати від електроенергії.

«Коли ми отримаємо графік, тоді він буде завізований і його передадуть в профільне міністерство на погодження», - сказав він.

Також Росстальний повідомив, що т.в.о. голови Львівської ОДА Юрій Турянський сьогодні перебуває в Києві та має передати лист у профільне міністерство. У листі, зокрема, просять затвердити графіки вимкнень та створити штаб інформування населення та довести ліміти у розрізі областей.

Він сказав, що Львівщина не перевищує ліміт у 723 мВт, але електроенергію все ж вимикають.

«Чому так? Центральний диспетчер у Києві не дає обґрунтування. Рішення про відключення примається централізовано апаратом Міністерства вугільної промисловості, палива та енергетики», - пояснив він.

Росстальний попросив місцеві ради Львова, Червонограда та Самбора не затягувати процес.

«Ситуація ця не тимчасова, а тривала. Це може затягнутися на рік, а можливо на менше, тому нам просто необхідно відпрацювати такі графіки», - сказав він.

Він додав, що влада цих міст не пояснює, чому конкретно вони не хочуть погоджувати графіки.

Водночас депутат Львівської облради Петро Федашко заявив, що про відключення потрібно попереджати завчасно, адже підприємства зазнають серйозних збитків – горять двигуни та станки.

«Такі графіки ви мали розробити ще два місяці тому. Депутати зверталися до вас, але ніхто з керівництва Львівської ОДА на сесії не ходить. Будьте присутніми на сесії!», - заявив він.

Росстальний заявив, що графіки відключень формувалися ще у серпні, коли обмежень в потужностях ще не виникало. Проте, за його словами, технічно не можливо вказувати певну вулицю, де виключать світло, відома лише про районну підстанцію.

Натомість підприємці вказують на те, що світло вимикають не на дві години, а на довше. Про вимкнення ніхто не попереджає.

Депутат Львівської облради Михайло Дзюдзь попросив Львівську ОДА дати прогноз та порахувати збитки, в тому числі недоотримання в бюджет коштів, через вимкнення електроенергії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ