Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Громадські організації: законопроект Мураєва загрожує свободі слова

Громадські організації висловлюють занепокоєння законопроектом, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп та образу, та вважають його таким, що загрожує свободі слова в Україні. Про це йдеться у зверненні громадських організацій до комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики з приводу законопроекту №5034, інформує "Інститут масової інформації".

Автори звернення зауважують, що проект, зареєстрований народним депутатом Євгенієм Мураєвим, пропонує доповнити Кримінальний кодекс новими статтями, що встановлюють кримінальну відповідальність за наклеп та образу.

Зокрема, наклепом, за законопроектом, вважатиметься умисне або через несумлінне ставлення до перевірки інформації поширення завідомо неправдивих відомостей, що принижують честь і гідність іншої фізичної особи або ділову репутацію фізичної чи юридичної особи, або наклеп на публічну особу, тобто умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що принижують честь і гідність або ділову репутацію публічної особи, а образою – приниження честі та гідності іншої особи, виражене в непристойній формі.

За обидва "злочини" пропонується карати винних штрафами, виправними та громадськими роботами, арештом та навіть обмеженням волі.

Наклеп та образа, що публічно демонструється в засобах масової інформації або в мережі Інтернет, до прикладу, можуть супроводжуватись для журналістів покараннями від штрафу 1700–8500 грн до обмеження волі на строк до 2 років.

Організації нагадують, що кримінальна відповідальність за наклеп та образу була скасована в Україні ще у 2001 році, хоча окремі народні обранці неодноразово намагались повернути цей інструмент тиску на ЗМІ.

Автори звернення зауважують, що подібні законодавчі пропозиції суперечать міжнародним стандартам свободи вираження поглядів та позиціям ключових міжнародних інституцій – Ради Європи, ОБСЄ, Комітету ООН з прав людини.

"Ми переконані, що запровадження кримінальної відповідальності за "наклеп" чи "образу", як передбачено законопроектом, автоматично ставить під загрозу будь-яке журналістське розслідування чи статтю і створює презумпцію імунітету чиновників від публічної критики", – йдеться у зверненні.

"Подібні ініціативи, особливо в країнах з дуже низькою довірою суспільства до судових та правоохоронних органів, ризикують створити серйозний "охолоджувальний ефект" для ЗМІ і розвитку демократії в цілому, адже остання неможлива без вільної політичної дискусії", – зазначають представники громадськості.

Зважаючи на це, автори звернення закликають членів комітету з питань свободи слова розглянути та рекомендувати профільному комітету відхилити законопроект №5034 як такий, що загрожує свободі слова в Україні.

Звернення підписали – Центр демократії та верховенства права, Детектор Медіа, Інститут масової інформації, Інститут розвитку регіональної преси, Інтерньюз-Україна та Центр UA.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ