Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна вивчає і запроваджуватиме європейський досвід протидії SLAPP

10 вересня відбулася зустріч представників Національної ради та делегації Ради Європи. Про це повідомляє Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.
Фото: Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення

Зустріч стала першим кроком у напрямку розвитку механізмів захисту свободи слова та прав журналістів і медіакомпаній в Україні у контексті боротьби зі стратегічними позовами, спрямованими проти участі громадськості. Раду Європи на зустрічі представляли міжнародна експертка Флутура Кусарі та програмна менеджерка Лейла Жданова. З боку Національної ради участь взяли перший заступник голови Валентин Коваль, начальниця юридичного управління Олена Ніколаєнко та начальниця відділу міжнародного співробітництва Оксана Крекота. До дискусії також долучився медіаюрист Євген Воробйов з громадської організації «Платформа прав людини».

Зустріч мала на меті обмін досвідом та напрацювання інструментів для захисту свободи слова в умовах поширення практики SLAPP-позовів, які часто використовуються для тиску на журналістів та правозахисників. SLAPP-позови (стратегічні позови проти участі громадськості) є серйозною загрозою для свободи вираження думок, яка є основоположною цінністю демократичного суспільства. Такі позови часто використовуються, щоб змусити журналістів або правозахисників відмовитися від висвітлення суспільно важливих тем чи припинити критику впливових осіб або організацій.

Флутура Кусарі, експертка Ради Європи, відзначила стійкість українців під час війни, наголосивши, що боротьба за свободу слова та незалежність медіарегулятора є важливою складовою демократичного суспільства. Вона підкреслила, що український регулятор має залишатися незалежним для захисту свободи слова в умовах воєнного часу. На її переконання, ніколи не буває більш влучного моменту для відстоювання незалежності, ніж «сьогодні». Вона акцентувала увагу на нещодавно прийнятій Директиві ЄС щодо захисту осіб, які беруть участь у громадській діяльності, від безпідставних судових переслідувань.

Валентин Коваль розповів, що українське медійне законодавство містить ряд ключових норм, серед яких – принцип свободи вираження поглядів, заборона цензури та спеціальні положення про право на відповідь і спростування. Олена Ніколаєнко наголосила на важливості вдосконалення законодавства з урахуванням європейських стандартів та досвіду.

На зустрічі учасники обговорили українське законодавство, зокрема Закон «Про медіа», який закладає правові механізми для захисту журналістів від таких позовів. Зупинилися на питаннях регулювання онлайн-медіа, природі скарг, що отримує регулятор, і його ролі в судових процесах, співрегулювання і створенні Кодексів мовлення для медіа, необхідності внесення змін в законодавство тощо.

Учасники зустрічі дійшли згоди щодо необхідності подальшої роботи над удосконаленням українського законодавства для ефективної протидії SLAPP. Було наголошено на важливості збалансованого підходу, який би захищав свободу слова, але водночас не порушував права на захист честі, гідності та ділової репутації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ