Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Громадськості представили план заходів щодо реалізації стратегії безбар’єрності на Львівщині

Вчора у межах свого візиту на Львівщину уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна разом з представниками установ та громадських організацій області, які представляють інтереси маломобільних груп населення, дітей-інвалідів, незрячих осіб, людей, які отримали інвалідність внаслідок нещасних випадків, людей літнього віку та ін., обговорили основні положення Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.
фото - пресслужба ЛОДА

Про це інформує пресслужба ЛОДА.

Також у межах зустрічі учасникам представили проєкт обласного плану заходів на 2021 і 2022 роки з реалізації Стратегії.

Як розповіла Тетяна Ломакіна, минулого року в Україні провели два масштабних дослідження, результати яких стали основою для подальшої розробки Національної стратегії безбар’єрності.

«Минулого року до опитування про безбар’єрність у додатку «Дія» долучилися близько 37 000 осіб. Основними проблемами у питаннях доступності учасники опитування назвали доступність до можливостей працювати і заробляти гроші, обмеження у можливостях пересуватися, здобувати освіту, а останнім часом – і обмеженість у  спілкуванні.

Згідно з іншим дослідженням, проведеним Київським міжнародним соціологічним інститутом, на думку українців особливої уваги держави потребують такі суспільні групи як літні люди, батьки з маленькими дітьми, люди з інвалідністю, жінки, які часто зіштовхуються із гендерними обмеженнями, молодь, перед якою після завершення навчання постає проблема працевлаштування за спеціальністю.

Враховуючи ці дані, та за ініціативи першої леді Олени Зеленської урядом у квітні цього року затверджено Національну стратегію з безбар’єрності», - розповіла Тетяна Ломакіна.

Вона також додала, що згідно з дослідженнями, 78% українців вважають, що самі місцеві органи влади, у першу чергу, повинні займатися вирішенням питанням безбар’єрності.

На реалізацію Стратегії у Львівській ОДА розробили проєкт обласного плану заходів на 2021 і 2022 роки. Структура проєкту включає в себе заходи в шести напрямах безбар’єрності: фізичному, інформаційному, цифровому, суспільному та громадянському, освітньому, економічному.

«Відповідно до кожного з цих напрямів, структурні підрозділи Львівської облдержадміністрації задіяні кожен у своїй сфері у вжитті заходів з безбар’єрності. Серед цих заходів, зокрема, підвищення рівня обізнаності державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування щодо прав осіб з інвалідністю.

З найнеобхіднішого – це моніторинг та оцінка ступеня безбарє’рності об’єктів фізичного оточення та збір даних у сфері транспорту про створення умов доступності транспорту для осіб з інвалідністю», - розповів Віталій Загайний.

Зазначимо, що Національна стратегія безбар’єності затверджена в Україні вперше. До її розробки долучилися більш ніж 230 експертів, понад 50 громадських організацій та аналітичних центрів із різних регіонів країни, 15 міністерств.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ