Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Громади Стрийщини обмінюються досвідом збереження пам’яток культури

Громади Стрийщини обмінюються досвідом збереження та популяризації пам’яток культурної спадщини. Про це інформує Львівська ОВА.
Фото: Стрийська РВА

Місцева громада вже активно працює над виготовленням облікових документацій, створенням туристичних мап, інформаційних бюлетенів, сувенірної продукції.

Як зазначив очільник Стрийщини Богдан Янко, на території Стрийського району є 514 пам’яток культури місцевого значення, 32 пам’ятки – національного значення і один об’єкт, що входить у список світової спадщини ЮНЕСКО, – Собор Пресвятої Богородиці у селі Матків.

Стрийська РВА в межах виїзних нарад між громадами напрацьовує кроки для збереження та популяризації культурного спадку краю. Під час зустрічі минулого тижня у Ходорові обговорили збереження пам’яток Ходорівської громади, потенціалу культурної спадщини для підвищення туристичної привабливості регіону, можливостей впровадження безбар’єрних рішень на території пам’яток.

«Ходорівщина багата на об’єкти культурної спадщини – за даними моніторингу їх 144. Найбільше пам’яток історії, – їх тут 65, а пам’яток архітектури – 51. Дві пам’ятки мають статус національного значення – це церква Введення в храм Пресвятої Богородиці у селі Вибранівка та її дзвіниця. Наразі місцева громада активно працює над виготовленням облікових документацій для своїх пам’яток. Тобто над тими документами, які містять достовірну інформацію про конкретну пам’ятку, дають можливість залучати кошти для її відновлення, сприяють правовому захисту. У 2023 році таку документацію розробляли для п’яти пам’яток», – розповідає директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

У переліку об’єктів:

  • дерев’яна церква Різдва Пресвятої Богородиці в селі Борусів та її дзвіниця;

  • дерев’яна церква Різдва Христового в селі Новосільці;

  • церква Пресвятої Трійці у селі Дроховичі та її дзвіниця. 

У межах зустрічі презентували новий номер науково-популярного журналу «Наша спадщина». Він присвячений культурній спадщині, історії, охороні пам’яток історії та культури Ходорівської територіальної громади. Також провели розколяду і оглядову екскурсію до церкви Святих Володимира й Ольги, яку спроєктував відомий львівський архітектор Олександр Матвіїв.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ