Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Гру УПА – Відповідь нескореного народу презентували на фестивалі Історія.UA
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Гру «УПА – Відповідь нескореного народу» презентували на фестивалі «Історія.UA»

Гра «УПА – відповідь нескореного народу», яку Український інститут національної пам’яті презентував 13 жовтня 2018 року під час фестивалю «Історія.UA», стала однією із найбільш очікуваних подій. Ще до початку презентації на прохання журналістів розробник гри Юрій Смертига відрив коробку і показав, з чого складається комплект гри і як у неї грати.

Як розповіли на презентації розробники гри, у ній крім суто ігрової складової присутні елементи стратегії та тактики. Гравцям,  які сідатимуть за стіл, доведеться перевтілитися в командирів повстанців, яким доведеться воювати проти двох ворогів: підрозділів НКВД та «червоних партизанів» з одного боку та нацистських зондеркоманд та жандармеріі – з іншого.

Гра рекомендована як навчальний елемент під час вивчення теми боротьби УПА на уроках історії. «Ми жодним чином не нав’язуємо учасникам гри свою думку. Але в процесі гри вони самі мають прийти до висновку, з ким і за що боролася УПА. І якою була боєздатність повстанців, якщо проти невеличких загонів кидалися цілі полки НКВД і частини німців. Це – частина тієї героїчної боротьби нашого народу, яка тільки зараз починає відриватися нам по-справжньому», - зазначив на презентації оди із розробників гри Володимир Поліщук.

Крім ігрового набору до комплекту входить посібник, який розповідає про історію створення УПА, головних її історичних діячів, найважливіші бої та глобальний слід боротьби УПА в історії України. Усі моменти гри побудовані на реальному історичному матеріалі.

Команда розробників результатом роботи задоволена

«У цій грі ви справді знайдете багато цікавих історичних фактів. Цей довідник, крім додатку до гри, є цікавим історичним екскурсом в історію УПА, який легко і доступно читається. Тут ви знайдете саме тих ворогів, з якими воювала УПА: ми говоримо про нацистів і совєтів. З боку совєтів це були переважно внутрішні війська НКВД, тому, я би не «пригорало» нашим північним сусідам, але міф про те, що бандерівці «стріляли в спину» дідам, які воювали, тобто червоноармійцям, не відповідає дійсності» - переконує відомий історик Володимир Бірчак, представник Центру досліджень визвольного руху.

Гра «УПА – відповідь нескореного народу» стала продовженням ідеї Українського інституту національної пам’яті популяризації історії ігровими методами. Минулого року Інститут презентував настільну гру «Українська революція 1917-21 рр. Сто років боротьби», яка викликала величезний інтерес та схвалення, особливо серед учителів історії та учнів старших класів.

Голова Інституту Володимир В’ятрович вважає це вагомим кроком у справі патріотичного виховання молоді. «Завдання гравця, який сідає грати – визволити територію України. Ми сподіваємося, що ті, хто навчиться цього за ігровим столом, незабаром зможуть це зробити і в реальному житті», - наголосив Володимир В’ятрович, презентуючи гру про УПА. Також він додав, що зараз Інститут розглядає перспективу на основі обох ігор створити мобільні додати до телефонів.

Одним із головних на презентації було питання, де можна придбати комплект гри. «На жаль, купити гру неможливо, як і інші популяризаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті. Усі наші розробки ми роздаємо безкоштовно на підставі звернень, які надходять на адресу Інституту. Акцент робиться на школи, історичні гуртки, громадські організації, які працюють з дітьми», - зазначив Володимир В’ятрович.

Презентація гри відбулася у рамках фестивалю “Історія.UA” до Дня захисника України.

Партнери фестивалю «Історія.UA»: Київський Національний університет імені Тараса Шевченка, Центр досліджень визвольного руху, ГО «Експертний корпус».

Інформаційні партнери: УКРІНФОРМ, Суспільне:UA, Еспресо TV, Радіо Свобода, Громадське радіо, радіо «Країна FM», Главком, Депо, Gazeta.ua, Історична правда, Новинарня, Україна молода.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ