Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Гриценко розповів про «аморальний вчинок» Литвина

Оформлення спікером парламенту Володимиром Литвином статусу учасника бойових дій є аморальним та безвідповідальним вчинком. Таку думку у коментарі газеті «Високий Замок» висловив голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, голова партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко, повідомила прес-служба політика.

За словами народного депутата, Литвин ніде не воював, а тому присвоєнням цього статусу принижуються тисячі справжніх учасників бойових дій, яких держава відправила на війну проти фашистів чи в Афганістан.

Втім, зазначив Гриценко, що спікер при цьому фор­мально ніяких законів не порушував, як і ти­сячі інших подібних «вояків». «До 2007 року діяла постанова Кабміну, яка давала право будь-кому, хто приїжджав до нашого миротворчого контингенту в Косово, одразу ж оформити собі статус учасника бойових дій. Так само і я, коли був міністром оборони, міг стати учасником бойових дій, адже бував у Косово. Але не став, на відміну від того ж Литвина. Бо сам себе пере­став би поважати, якби так вчинив. Хоча ви знаєте, що статус учасника бойових дій надає зо два десятки різних пільг», - розповів нардеп.

Гриценко також наголосив, що саме з його ініціативи Кабмін вніс зміни до згаданої постанови, і штампування по­свідчень учасників бойових дій припинилося. «І це правильно. Бо в Косово війни нема, і жодна із 25 країн, чиї миротворці там дислоковані, ніколи не надавала їм статусу учасника бойових дій. Ніколи! Росія в тому числі, я вже не кажу про західні держави. Тому що миротворча опе­рація розпочинається лише тоді, коли війни вже нема. Більше того, Верховна Рада у своєму рішенні про направлення миротворців за кордон заборо­няє їхню участь у бойових діях», - підкреслив Гриценко.

«А в нас начальник Генштабу Кириченко з’їздив на день у Косово перевірити контингент - учас­ник бойових дій, начальник ГУР Галака - те саме, сотні різних перевіряючих, тиловиків і фінансистів, штабісті в і контррозвідників СБУ – аналогічно», - додав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ