Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хто зупинить занепад 113-річної залізничної станції "Яворів"?

Сьогодні, 4 листопада, у День залізничника, одна із найстарших в державі – 113-літня станція "Яворів" зустрічає у занедбаному стані.

Як передає власкор Гал-інфо, залізничну станцію ʺЯворівʺ одразу знайти важко, бо жодних вказівників на повороті дороги Яворів-Рава-Руська немає. А деякі перехожі, особливо – молодь, навіть і не знають, що в Яворові є залізниця.

Складається враження, що фасади стародавніх будівель ЗС ʺЯворівʺ за 113 років існування ніхто не ремонтував. Щоправда, колектив власними силами в кабінетах та коридорі навів лад.

На запитання журналіста, чи хтось сьогодні привітав яворівських залізничників із професійним святом, – начальник ЗС ʺЯворівʺ Андрій Глинка відповів, що київське начальство зв’язалося з ними за допомогою рації. А чи хтось колись вітав з області чи району – не пам’ятає.

А коли власкор Гал-інфо поцікавився про зарплатню, яворівські залізничники, а тут працює п’ятеро осіб, опустили очі.

ʺВимагають, як від мудрих, а платять, як дурнимʺ, – чи то пожартував, чи серйозно сказав начальник залізничної станції.

ʺВи про нас не пишіть багато, бо ще премії можемо позбутися. Це – невеликі гроші, але – яка підмогаʺ, – попросили ветерани української залізниці.

З їхніх слів, залізнична станція ʺЯворівʺ – товарна. Пасажирські вагони прибували останнім часом лише декілька разів, коли приїжджали з фронту захисники Вітчизни. Десь років дванадцять тому стародавню залізничну станцію ʺЯворівʺ нарешті комп’ютеризували. Адже в 2007 році значно збільшився обсяг вантажно-розвантажувальних операцій для низки підприємств Яворівського району: сюди надходили сипучі вантажі для райавтодору, ʺАгросервісуʺ, вугілля для підприємств, організацій, військових частин, населення. Через залізничну станцію ʺЯворівʺ Рава-Руський лісгосп транспортував продукцію за межі України. Працівники станції забезпечували також військові перевезення. Тому й товарну контору ЗС обладнали комп’ютерною системою – для полегшення роботи персоналу.

Із розмови із жителями Яворова, які мешкають неподалік залізниці, вони є очевидцями, як залізничники за ʺмінімалкуʺ гарують по-чорному.

Самотужки дещо відремонтували стародавнє приміщення станції. Із усіх сил борються з бур’янами на коліях.

ʺМоя племінниця хотіла піти сюди на роботу, бо має диплом залізничника. Але відмовилася, бо не захотіла за копійки бути і стрілочником, і черговою, зрештою, виконувати будь-яку роботуʺ, – говорить жінка.

Яворівчани згадують, що залізнична станція ʺЯворівʺ колись була пасажирською: потяг ʺЯворів-Львівʺ перестав курсувати майже 40 тому.

ʺПід час кожних виборів чимало кандидатів у депутати обіцяли налагодити залізничне пасажирське сполучення зі Львовом, однак далі слів ця справа не просуваєтьсяʺ, – зітхнув поважного віку яворівчанин.

У коментарі власкорові Гал-інфо багаторічний депутат Яворівської міської ради, ветеран Збройних сил України Іван Вербенець розповів, як за минулої каденції Яворівської міської ради були такі, що надумали знищити рампу ЗС ʺЯворівʺ, аби цю земельну ділянку прибрати до рук. Тоді він виступив проти, і рампу таки відвоювали.

ʺТепер бачимо, що вчинили правильно. Коли на нашу державу напав російський агресор, саме тут почали вантажити техніку вояки бригади Короля Данила, які першими пішли на фронт. Тепер міські активісти з Яворова мають намір виступити з відкритим зверненням до керівництва ʺУкрзалізниціʺ, в якому вимагатимемо негайно привести до ладу залізничну станцію ʺЯворівʺ, яка вже ввійшла в новітню історію – як плацдарм відправлення військової техніки на фронтʺ, – поділився планами Іван Вербенець.

Довідка Гал-інфо.

Саме 4 листопада 1861 року з Відня через Перемишль до залізничного вокзалу Львова прибув перший поїзд на територію сучасної України.

Цей день вважають початком історії залізниць в Україні – професійне свято працівників залізничного транспорту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ