Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ігор Смешко - отруєння Ющенка, правова диктатура, оборудки з житлом для СБУ

Ігор Смешко вже третій кандидат у президенти, який вийшов із силових та армійських структур. Окрім нього, на цю посаду претендуватимуть Валентин Наливайченко та Анатолій Гриценко. Ми розповідаємо, що відомо про Смешка і його передвиборчі обіцянки.

Ігор Смешко

Політична програма:

Передвиборча програма Смешка називається "Сім перемог для України". Він говорить, що у разі перемоги на виборах,  має все, "щоб зупинити зубожіння, дати відсіч агресії та відродити Україну як незалежну та суверенну європейську державу".

Перша перемога Смешка передбачає відновлення стабільності і керованості держави. Політик обіцяє зосередити свої зусилля на створенні робочих місць, формуванні дієвих механізмів повернення анексованого Криму та деокупації Донбасу та реформуванні ЗСУ.

Перемога друга це повернення Донбасу та Криму.  Смешко стверджує, що наша країна задіє формат країн-підписантів Будапештського меморандуму з метою примушення агресора до виконання гарантій територіальної цілісності і недоторканості  кордонів України. Крім того, кандидат у президенти обіцяє забезпечення армії на рівні країн-членів НАТО та створення професійного національного війська.

Перемога №3 це подолання корупції. Смешко гарантує проконтролювати завершення формування Антикорупційного суду, забезпечити ефективну роботу НАБУ та зробити процес фінансування політичних партії відкритішим.

Четверта перемога це відновлення середнього класу, який має становити мінімум половину населення України. До нього будуть належати не тільки представники бізнесу, а й творча інтелігенція та держслужбовці. Для цього буде сформована системи законодавчого захисту приватної власності, що запобігатиме рейдерству в Україні.

П’ята перемога – економічна відбудова України. Смешко визначає кілька напрямків своєї діяльності: деолігархізація, демонополізація, деофшоризація та детінізація; земельна реформа; енерегетична незалежність України.

Перемога шоста – зміна державно-політичного устрою України. Тут Смешко пропонує чітко визначити обов’язки прем’єр-міністра та президента, щоб уникнути політичних конфіктів. Для контролю глави держави буде прийнято закон про прозору процедуру імпічменту.

Остання сьома перемога – це будівництво справжньої демократії, для якої всі попередні перемоги мають стати основою її появи. Смешко також висуває три сучасні закони будівництва демократії: 1) критична маса середнього класу; 2) відокремлення гілок влади; 3) наявність хоча б двох заснованих на ідеології демократії  політичних партій.  

Коментар журналіста та політолога Сергія Стуканова:

Один із небагатьох кандидатів, який керується не хвилинними запитами людей, а спирається на певне ідеологічне бачення. Ігор Смешко, нагадаю, є прихильником П.Скоропадського та його Гетьманату, що, напевно, не має нас дивувати, якщо зважити на військову кар’єру політика-початківця. Разом із тим, у програмі він обіцяє якраз не воєнну, а правову диктатуру й хотів би зламати авторитарну сутність української влади. Втім, сперечатися про реалістичність такої програми не випадає, з огляду на невідомість Смешка в масштабах країни. Крім того, він заступає на поле, приватизоване Гриценком – політиком, який також експлуатує образ військовика-демократа.

Що відомо про особу Ігоря Смешка?

На початку 70-х років Смешко розпочав свою військову кар’єру зі служби в армії та навчанні в училищі. З отриманням України незалежності його життя стає тісно пов’язане із державними органами та установами, які відповідають за оборону та безпеку країни. Смешко встиг попрацювати в Міноборони, де очолював розвідку та в Раді нацбезпеки України, де був секретарем. Також він очолював СБУ та комітет з питань розвідки при Президенті і був військовим аташе в США та Швейцарії.

У вересні 2004 року (тоді очолював СБУ) Смешко був на зустрічі, яка проходила на дачі його заступника Володимира Сацюка. Того дня там був також народний депутат Давид Жванія та Віктор Ющенко, якого найімовірніше отруїли саме під час їх спільної вечері. Смешко був одним із тих, хто контролював розслідування отруєння Ющенка аж до свого звільнення у лютому 2005 року. За однією із численних версії злочину саме голова СБУ організував замах на Ющенка.

Віктор Ющенко, Володимир Сацюк та Ігор Смешко у вечір імовірного отруєння екс-президента

Наразі Смешко часто висловлює припущення, що отруєння взагалі не було, оскільки немає доказів правдивості експертизи крові екс-президента. За кілька років після того колишній голова СБУ навіть судився з Ющенком. У 2007 році Президент він своїм указом позбавив Смешка дипломатичного рангу надзвичайного i повноважного посла, але за два роки Окружний адмінсуд скасував рішення Ющенка. Смешко називав дії президента помстою за критику.

Під час Помаранчевої революції Смешко врятував Майдан від кровопролиття. Про це він сам розповів у інтерв’ю Гордону. За версією екс-голови СБУ, він особисто віддав наказ генералу Попкову, який командував внутрішніми військами, щоб той "негайно повернув своїх людей у Васильків". Також Смешко заявляв, що тобі обидві сторони конфлікту – і Янукович, і Ющенко були готові до застосування сили, щоб захопити владу.

Ігор Смешко також замішаний в афері із будівництвом житла для співробітників СБУ. У 2004 році Київська міськрада на прохання голови СБУ виділила дві ділянки, на яких планувалось звести будинки із залученням коштів інвесторів. Забудовником стало ТОВ "Стабіл", однією із засновників якого є сестра Смешка. Впродовж 2 років будівництво так і не почалось, хоч ТОВ "Стабіл" зібрало з інвесторів 17 млн гривень. Проти підприємства порушили кримінальну справу, а його власник росіянин – продав фірму та повернувся додому. Згодом інвестори виявили, що забудовник банкрут, а отримані кошти вивели в офшорні компанії. Про цю оборудку та вигоду з неї для Смешка детально описало видання obozrevatel.com у матеріалі за 2010 рік.

Цікавим є ситуація із балотуванням Смешка у президенти. 12 січня журналіст Гордон виклав звернення до екс-глави СБУ. Він закликав Смешка стати кандидатом у президенти, оскільки той "глибока, мудра, добра і водночас сильна людина, справжній інтелігент". Гордон зовсім не жалів компліментів для нього, тому вже на наступний день прохання журналіста подіяли – Смешко повідомив про початок оформлення документів для подачі в ЦВК. Його нібито просили про це якісь "друзі", яким він щиро дякував у своєму  Facebook. Того ж дня Смешко оперативно дав інтер'ю каналу 112 з нагоди свого балотування, в якому зазначив, що не працюватиме з олігархами, а своїми головними суперниками назвав ЗМІ, які котролюють ті ж олігархи.

Одне ім'я відоме точно - Дмитро Гордон

Декларація Ігоря Смешка:

За 2017 рік колишній голова СБУ заробив понад 350 тис. гривень. Найбільше Смешко отримав від Пенсійного фонду України – 249 120 гривень. Ще 12,5 тис. зарплати йому виплатив КНУ ім. Шевченка, а решта 94 тис. – це відсотки від ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України". Від цього ж банку його дружина Юлія Смешко отримала 42 тис. гривень процентів, також вона задекларувала 288 тис. доходу від відчуження рухомого майна.

У банках кандидат у президенти тримає 9,3 тис. гривень, 121 тис. доларів і 113 тис. євро, готівкою – 270 тисяч доларів. У дружини на рахунках 5,5 тис. гривень, 70,7 тис. доларів і 3,6 тис. євро.

У власності Смешка 16 земельних ділянок. Ще на одну (12 960 м кв.) оформлена іпотека, там у нього база відпочинку (2 269 м кв.). Загальна площа землі, якою володіє Смешко 75 тис. м кв. На цій території можна розмістити 10 футбольних полів. Також у Смешка житловий будинок площею 406,6 м кв. у Київській області і дві квартири в Києві 37,7 і 317,5 м кв. відповідно. Також він будує два будинки в селі Музичі на Київщині.

Юлія Смешко має у власності три земельні ділянки, квартиру в анексованому Криму (127 м кв.),  частково квартиру в Києві, нежитлові приміщенням (140 м кв.) і три паркомісця. Чиї паркомісця – того й машини. Дружина також є власницею трьох автомобілів: позашляховика Lexus RX 350 2011 року та легковиків Lexus ES 250 2016 року та Nissan Almera 2008 року випуску.

Окрім того, Смешко є кінцевим бенефіціарним власником компанії "Лагуна", яка спеціалізується на готельному бізнесу, його дружина – "Бізнес Консалтинг Центру".

Політична кар’єра

У політиці Смешко практично не проявив себе. У 2009 році він очолив партію "Сила і честь", яка в 2014 брала участь у парламентських виборах. За політсилу проголосувало лише 13,5 тис. українців.

Наприкінці 90-х Смешко також був головою Комітету з питань розвідки при Президентові України Леоніду Кучмі, після Майдану аналогічну посаду він отримав при Петру Порошенку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ