Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Інавгурація президента повинна відбутися у січні 2010 року – Шевченко

Інавгурація наступного президента України повинна відбутися у січні 2010 року. Таку думку в коментарі «Гал-info» висловив ініціатор призначення виборів Президента України на 27 грудня 2009 року, народний депутат від фракції БЮТ Андрій Шевченко, який вніс відповідний проект постанови на затвердження Верховної Ради України.
«Призначення дати проведення виборів є повноваженням Верховної ради України, – каже Шевченко. – Згідно статті 103 конституції України, це є остання неділя останнього місяця останнього року дій повноважень Президента».
За словами Шевченка, оскільки інавгурація Ющенка відбулася 23 січня 2005 року, то останньою неділею останнього місяця п’ятого року правління Ющенка є 27 грудня 2009 року. Проте, як повідомив Андрій Шевченко, Конституція в цьому випадку виписана недосконало, а тому дозволяє різночитання, що може спричинити виникнення проблем у майбутньому.
«Взагалі, я є прихильником прив’язки першого туру виборів до конкретної дати, зокрема, першої неділі грудня, – каже Шевченко. – Щоби встигнути провести вибори ще до початку свят».
Водночас, як повідомив Шевченко, проти цієї дати виступають у Секретаріаті Президента, кажучи, що перший тур виборів повинен відбутися 17 січня 2010 року. Однак, на думку Шевченка, це є нічим іншим, як спробою продовжити термін правління Ющенка ще на два місяці, оскільки у такому випадку інавгурація наступного президента відбудеться у березні, тобто, фактично через 5 років і два місяці після інавгурації Віктора Ющенка.
«Це факт юридичної колізії, – констатує Шевченко. – Я не проти скорочення терміну правління президента, однак Ющенко не повинен керувати більше п’яти років». Загалом, на думку Шевченка, інавгурація наступного президента має відбутися у січні 2010 року.
Водночас, як повідомив депутат, внесення даного питання на розгляд парламенту є його особистою ініціативою.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ