Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Індія допомагає скоротити нафтові доходи росії, - мінфін США

Запровадження граничної ціни на російську нафту вплинуло на ціну, яку Росія може отримати за свою нафту
фото Укрінформ

Обмеження Групою семи цін на поставки російської нафти скорочує можливості РФ отримувати доходи, які вона направляє для підтримки війни в Україні, а ефективності цього механізму сприяють індійські нафтопереробники.

Про це Reuters повідомили американські чиновники з Міністерства фінансів США, передає Укрінформ.

Як зазначається, ціновий ліміт, запроваджений G7, країнами ЄС та Австралією після вторгнення Росії до України в лютому 2022 року, забороняє використання західних морських послуг, таких як страхування, прапори і транспортування, якщо танкери перевозять російську нафту за ціною 60 доларів за барель або вище. З жовтня США забезпечують дотримання верхньої межі цін за допомогою санкцій, у т. ч. включення до списку в лютому російської державної судноплавної компанії «Совкомфлот» (СКФ).

За словами американських чиновників, діям щодо Росії сприяють також міжнародні нафтопереробники, включаючи індійську Reliance Industries, яка не купує російську нафту, завантажену на танкери СКФ.

Запровадження граничної ціни на російську нафту вплинуло на ціну, яку Росія може отримати за свою нафту на світових ринках, зменшивши доходи від війни в Україні, кажуть урядовці.

За оцінками Казначейства США, дисконт на російську нафту марки Urals до міжнародного еталону Brent збільшився з приблизно $12-$13 за барель до жовтня до $18 у січні і до приблизно $17-18 у лютому, останньому місяці, за який є дані, зазначають чиновники.

Як зазначає медіаресурс, Індія є одним з найбільших споживачів російської нафти, оскільки західні санкції перемістили ринок нафти з Європи в Азію, змусивши Росію покладатися на «тіньовий флот» застарілих танкерів.

Нью-Делі традиційно має тісні економічні та оборонні зв'язки з Москвою і утримується від критики Росії через її війну в Україні. Але минулого тижня міністри закордонних справ України та Індії заявили, що домовилися відновити торгівлю та співпрацю до рівня, який існував до російського вторгнення в Україну.

«Сполученим Штатам разом з іншими членами коаліції (щодо обмеження цін – ред.) необхідно забезпечити розгортання політики, її реалізацію та примусове виконання, щоб покласти фінансовий тягар на Росію і зберегти стабільність світових енергетичних ринків», - зазначили чиновники.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ