Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Інститут нацпам'яті проводить курс лекцій з історії ХХ ст для військових

Український інститут національної пам’яті у координації з Головним управлінням морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України проводить воєнно-історичні лекції для військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні УІНП.

Тематика лекцій зосереджена на подіях Української революції 1917-1921 років, з акцентом на мілітарний напрямок: становлення українського війська, визначні операції та командирів Армії УНР.

Для офіцерів Командування Сухопутних військ ЗСУ лекцію про формування українського війська в 1917-1918 роках розповів кандидат історичних наук, доцент Київського університету імені Тараса Шевченка Андрій Руккас.

Дмитро Шурхало розкрив тему «Гетьман Павло Скоропадський та формування українського війська».

Доповіді про «ЗУНР: від Листопадового чину до інтернування УГА» та про «Український вимір Першої світової війни» прочитав історик та колумніст Іван Гоменюк.  

Історик та реконструктор Андрій Ковальов свою лекцію для військовослужбовців присвятив темі «Всеволод Петрів: стратег Армії УНР».

Окрім Української революції 1917-1921 років, також піднімаються інші питання. Так, напередодні 85-тих роковин Голодомору історик і тележурналіст Ростислав Мартинюк прочитав лекцію на тему «Наслідки п’яти колосків: незасвоєні уроки».

«Ми хочемо, щоб українські військові пізнали українську мілітарну традицію, черпали з неї натхнення та практичний досвід. Ці лекції допоможуть зрозуміти важливість спадкоємності сучасної армії від героїв минулого століття, вояків збройних формувань доби Української революції, визвольного руху 1940-1950 тих років. Розуміння української військової традиції робить нашу армію сильнішою», - наголошує Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Важливим завданням також є проведення десовєтизації воєнної історії та мислення військових, подолання деструктивних для української держави міфів та традицій, які використовуються нині російською пропагандою.

Воєнно-історичний лекторій – це спільний проект Українського інституту національної пам'яті та освітньої платформи «Експертний корпус», започаткований у 2018 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ