Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Інститут нацпам'яті закликає долучатися до обговорення великого Державного Герба України

Закликаємо долучатися до обговорення великого Державного Герба України. Про це інформує прес-служба УІНП.

До 1 листопада 2020 року триває прийом робіт на конкурс на кращий ескіз великого Державного Герба України. Одночасно Міністерство культури та інформаційної політики України ініціювало обговорення, яким має бути ескіз великого Державного Герба, а також тих ескізних пропозицій, які надійдуть на конкурс. Заохочуємо наукову спільноту, зокрема виші та академічні установи, а також громадянське суспільство долучатися до обговорення та висловлювати свою позицію.

Україна має прекрасний малий Державний Герб – візуально красивий, стильний, який однаково добре сприймається в різних регіонах. З огляду на це, прийняття великого Державного Герба – це відповідальне рішення, адже йдеться про затвердження символу, що має бути таким же вдалим та об’єднавчим, як і малий Державний Герб. Тому можливі варіанти й узагалі можливість віднайдення та необхідність прийняття такого символу повинні пройти широке суспільне обговорення.

Закликаємо наукову спільноту, експертне середовище та громадянське суспільство відгукнутися на ініціативу Міністерства культури та інформаційної політики України та провести обговорення, результатами яких поділитися з Організаційним комітетом конкурсу та громадськістю. Формат може бути різним – круглі столи, дискусії, наукові консультації, колоквіуми, конференції, дебати тощо. У рамках цих обговорень пропонуємо звернути увагу на такі аспекти:

  • загальне ставлення та оцінки щодо створення великого Державного Герба України;
  • історичні передумови виникнення великого Державного Герба та юридичні особливості його створення і прийняття;
  • якими мають бути його необхідні елементи;
  • де саме та в який спосіб має використовуватися великий Державний Герб у разі його прийняття.

Короткі висновки за результатами обговорення та рекомендації експертів обсягом не більше 2-х сторінок А4 надсилайте  на адресу Оргкомітету конкурсу:  01001, м. Київ, вул. Бориса Грінченка, 1 із позначкою "Результати обговорення". За додатковою інформацією звертайтеся за телефоном (063)103-21-01 – Наталія Пашкова, спеціаліст Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти.

Нагадаємо, що УІНП разом із видавництвом “Родовід” створив виставку “Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України”, за матеріалами якої можна простежити еволюцію державного символу від часів Русі до сьогодення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ