Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Інституційний аудит закладів освіти – крок до підвищення якості освіти

Інституційний аудит – дієвий інструмент системи зовнішнього забезпечення якості освіти, вдосконалення якості освіти.

Після дворічної перерви відновлено проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) - перевірки та інституційні аудити закладів освіти.

У м. Львові з 26 березня до 08 квітня 2024 року проводився позаплановий інституційний аудит у Ліцеї № 2 Львівської міської ради.

Про це нам повідомила Валентина Загрева, начальниця управління Державної служби якості освіти у Львівській області.

«У Львівській області за 2020-2022 роки інституційний аудит проведено у 38 закладах загальної середньої освіти. Ця процедура прийшла на зміну атестації шкіл та стала потужним інструментом на шляху до якісної освіти.

Через збройну агресію ворога проведення інституційних аудитів було призупинено. Проте для захисту прав учасників освітнього процесу Державна служба якості освіти України та її територіальні органи в умовах воєнного стану уповноважені проводити позапланові заходи державного нагляду (контролю) - перевірки та інституційні аудити закладів освіти.

Для проведення позапланового інституційного аудиту у Ліцеї № 2 Львівської міської ради було сформовано експертну групу, до якої увійшли фахівці управління Служби та освітні експерти - досвідчені педагогічні працівники, що пройшли спеціальне навчання та підготовлені до оцінювання закладу освіти за критеріями інституційного аудиту.

Наголошую: мета позапланового інституційного аудиту – не перевірити й покарати, а оцінити, визначити сильні і слабкі сторони, допомогти ліцею стати кращим, надати рекомендації щодо підвищення якості освіти, якості освітньої діяльності.

Діяльність ліцею оцінювалася за чотирма напрямами: освітнє середовище, система оцінювання здобувачів освіти, педагогічна діяльність педагогічних працівників, управлінські процеси.

За результатами аудиту заклад освіти отримає висновок про якість освітньої діяльності та управлінських процесів і рекомендації щодо вдосконалення внутрішньої системи забезпечення якості освіти.

В останній день перебування експертної групи у ліцеї складено Акт за результатами перевірки додержання закладом освіти вимог законодавства у сфері загальної середньої освіти (під час інституційного аудиту), а також буде видано розпорядження щодо усунення порушень.

Варто відзначити, що проведення аудиту сприяє успішній взаємодії усіх учасників освітнього процесу, громади, врахуванню потреб дітей та їхніх батьків, удосконаленню ефективності роботи керівництва закладу освіти, а також ця процедура дозволить прослідкувати прогрес у розвитку здобувачів освіти, педагогів та ліцею загалом», – зазначила Валентина Загрева.

За словами Нінелі Постолатій, директорки Ліцею № 2 Львівської міської ради, у закладі освіти здійснено комплексне самооцінювання, якому передувало проведення процедури інституційного аудиту. «Щоб оцінити себе, необхідно було врахувати думку всіх учасників освітнього процесу.  Ми  скористалися інформаційною (автоматизованою) системою "EvaluEd", розробленою Державною службою якості освіти України спільно з чеськими партнерами. За допомогою ІТ-продукту вдалося цифровізувати, систематизувати дані й здійснити самооцінювання освітніх і управлінських процесів за тими ж критеріями та показниками, за якими здійснюється інституційний аудит. Отримані результати віддзеркалили всі напрями роботи ліцею», – каже Нінель Постолатій.

Додатково:

Для захисту прав учасників освітнього процесу Державна служба якості освіти України в умовах воєнного стану уповноважена проводити позапланові заходи державного нагляду (контролю) - перевірки та інституційні аудити закладів освіти https://sqe.gov.ua/pozaplanovi-dnk/

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ