Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ірина Гримак на Вулецьких пагорбах вшанувала пам'ять розстріляних львівських професорів

Із нагоди 80-х роковин трагічних подій на Вулецьких пагорбах у Львові упродовж трьох днів, 2 – 4 липня, тривають заходи з вшанування пам’яті розстріляних у липні 1941 року львівських професорів.

Сьогодні, 3 липня, голова Львівської обласної ради Ірина Гримак разом із громадськістю і академічною спільнотою взяла участь у спільній молитві і поклала квіти до пам’ятника відомим львівським ученим на Вулецьких пагорбах.  

Пам’ятник розстріляним нацистами професорам львівських університетів установлений майже на самому місці злочину та урочисто був відкритий 3 липня 2011 року на 70-у річницю трагедії. Монумент має форму брами, складеної з гранітних блоків, кожен із яких символізує Заповідь Декалогу. Блок із викарбуваною римською «П’ятіркою» символічно відсунутий, нагадуючи про порушення п’ятої заповіді «Не убий!».

Додамо, що в п’ятницю, 2 липня, у Національному університеті «Львівська політехніка» відбувся пам’ятний «круглий стіл» на тему: «Спільна спадщина українських та польських університетів».

А в неділю, 4 червня, біля символічної могили на місці розстрілу львівських учених відбудеться поминальна молитва та покладання квітів, у яких візьмуть участь представники польських культурних товариств та академічної спільноти Львова.

Довідково:

Через тиждень від початку радянсько-німецької війни, 30 червня 1941 року, частини вермахту зайняли Львів. Вже 1-2 липня до міста прибули спецгрупи СС для ліквідації всіх, визнаних ворогами гітлеризму. Одна з них під орудою бригаденфюрера СС Е.Шонґарта здійснила арешти й розстріл у ніч на 4 липня 39-ти професорів львівських вищих навчальних закладів. Жертвами нацистів стали науковці світового рівня, серед яких були – філолог Тадеуш Бой-Желеньський, медик Антоній Цєшинській, ректор «Львівської політехніки» Каспар Вайгель та інші.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ