Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Історія на екрані: УІНП запускає серію відео уроків

Ще одним проектом, який Український інститут національної пам’яті презентував в рамках фестивалю «Історія:UA», стали короткі відеофільми, призначені для поглиблення вивчення окремих тем на уроках історії. Під час фестивалю було презентовано дві перших лекції цього проекту: «Як творилася держава? Українська революція 1917-21 років» та «За що боролася Українська повстанська армія?». Про це йдеться у повідомленні УІНП.

Ідея таких відеоуроків виникла в Інституті, як прямий запит на потреби сучасних школярів, для яких візуалізація відіграє величезне значення. Кожен фільм має тривалість біля 15 хвилин. Такий формат якнайкраще дає можливість вчителю підвести школярів до вивчення теми, а пізніше – обговорити почуте і побачене.

«Ми брали дискусійні теми і намагалися донести їх популярно до учнів. У кожному фільмі є відомі спікери-історики, використані історичні фото та кінохроніка. Все це дає можливість зануритися в атмосферу тих часів і по-новому відчути і переосмислити ті події. Ми свідомо не даємо глядачам однозначної відповіді на запитання. Наше завдання – спровокувати дискусію, розвивати критичне мислення», - розповідає одна з координатором проекту Олена Охрімчук.

Реакція глядачів на перші два фільми засвідчила, що напрямок обрано правильний. «Найважче в роботі над фільмом про УПА було те, як у такий короткий час вмістити всю історію повстанської армії, і зробити це простою мовою, доступною для школярів.  Але я переконаний, що всі ці речі необхідні, щоб зрозуміти історію України, зокрема її місце в Другій світовій війні, за що воювала УПА. Недарма саме ця сторінка історії настільки жорстко атакується російською пропагандою. Вони розуміють, що саме в цій історії є наше джерело сили», - зазначив Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир Вятрович.

Після презентації обидва фільми, і «Як творилася держава? Українська революція 1917-21 років», і «За що боролася Українська повстанська армія?» були розміщені у вільному доступі на каналі Youtube, тож тепер кожен вчитель може вільно використовувати їх під час уроків. «Я неодноразово спостерігав у школах на півдні та сході України, наскільки вчителям історії було важко перебудуватися під нові реалії. І нам замало розповісти про якісь факти чи дати. Потрібно знайти відповідну форму, яка запалила б цей інтерес і в дітях, і в дорослих, допомогла їм правильно зорієнтуватися в історії Визвольних змагань, усвідомити причинно-наслідкові зв’язки. І ці відео лекції – це наша спроба створити такий продукт», - розповів спікер фільму про Українську революцію, історик Павло Подобєд.

Наразі готується ще один фільм – про політику Сталіна, яка призвела до Голодомору та причини, які зумовили цей злочин проти людства. А в перспективі планується продовження випуску таких фільмів. «Це має бути своєрідний серіал, присвячений історії ХХ століття. Він розрахований передусім на старшокласників, але ми сподіваємося, що він викличе інтерес у всіх, хто цікавиться історією. Ми намагалися закласти не просто сухі факти і далекі від дітей сенси. Ми намагалися викликати емоції, зачепити їх, змусити думати і робити висновки», - повідомила на презентації співкоординаторка проекту Ганна Байкєніч.

Фільми створені у співпраці з продакшн-студією «Диваки». Усі матеріали і надалі будуть розміщуватися на каналі Youtube у вільному доступі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ