Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Історичний трилер про Голодомор переміг на престижному кінофестівалі у Польщі

Головну нагороду 44 Фестивалю польських художніх фільмів «Золоті Леви» отримала Аґнєшка Голланд за фільм «Громадянин Джонс» про трагедію мільйонів жертв комуністичної системи. Про це йдеться у поідомленні на сайті УІНП.

У Ґдині, в суботу 21 вересня, закінчився 44 Фестиваль польських художніх фільмів. Головну нагороду фестивалю «Золоті Леви» отримала режисерка Аґнєшка Голланд за фільм «Громадянин Джонс» про журналіста, який у 1930 роках розкрив світові таємницю Голодомору в Україні.

Відома польська режисерка з великою радістю прийняла нагороду:

«Нині складні часи, коли надзвичайно важливим є не лише те, як ми розповідаємо ці фільми, але й те, які вибираємо теми. Я рада, що саме цей фільм мала змогу показати на цьому кінофестивалі. На мій погляд – це важливий фільм, бо він говорить про надзвичайно важливі справи, і я кажу про це у дуже важливий в історії світу момент. Мені здається, що цим фільмом вдалося розбудити емоції. А фільми ми саме й робимо для того, щоб будувати співпереживання», - наголосила Аґнєшка Голланд.

«Громадянин Джонс» - це історія молодого, сміливого валлійського журналіста, який, ризикуючи своїм життям, намагається розповісти про трагедію, яку Сталін приготував мешканцям України – Голодомор.  

Аґнєшка Голланд сказала журналістам, що зняла цей фільм, аби нагадати про трагедію мільйонів жертв злочинної системи, якою був комунізм. За словами режисерки, також важливо говорити про журналістську відвагу:

«Це розповіді, які паралельно з’єднані одна з одною. Коли немає журналістської свободи, коли ЗМІ не є вільними, коли журналісти віддають себе пропаганді навіть із найкращих намірів, коли служать партії чи уряду, а не істині, тоді такі події, як Голодомор, стають дуже можливими», - підкреслила режисерка.

Фільм Аґнєшки Голланд показує, як Ґарет Джонс стає наочним свідком трагедії Голодомору в Україні. Після повернення до Лондона він її висвітлює. Публікацію замовчують, а її справжність ставлять під сумнів західні журналісти, які залишаються під впливом Кремля.

15 жовтня фільм «Громадянин Джонс» вийде на кіноекрани в Польщі.

Прем’єра в Україні - 28 листопада 2019 року. 

За матеріалами ресурсу Польське радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ