Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Іван Парубчак: особлива увага питанням безпеки студентів та викладачів

В.о. ректора Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького Іван Парубчак, розповів Гал-інфо про своє призначення та плани на майбутнє.

Напередодні відбулася зустріч журналістів з новопризначеним виконувачем обов’язків ректора Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького Іваном Парубчаком. Він розповів про своє призначення на посаду, а також поділився планами на найближчі місяці.

Іван Парубчак розповів, що працює в університеті вже 8 років і останні 6 років обіймав посаду завідувача кафедри державного управління та адміністрування. Тобто не є новою людиною в закладі та добре знайомий з його внутрішніми процесами.

За словами Івана Парубчака, він був призначений на посаду в.о. ректора наказом міністра освіти та науки України: "Наказом міністра був призначений виконувачем обов'язків ректора починаючи з минулого четверга (7 вересня 2023 року, - ред.)".

Призначення відбулося як наслідок завершення терміну повноважень попереднього ректора. Як зазначив Парубчак, попередній ректор - Володимир Стибель відбув на посаді два терміни, відповідно, згідно з законодавством, втретє він не міг претендувати на посаду.

Також Іван Парубчак розповів, що напередодні його призначення в університеті та в соцмережах відбулися так звані студентські протести через дезінформацію про скасування виборів ректора.

"На наступний ранок після офіційного ознайомлення з наказом про моє призначення, було штучно, без жодної інформації, зібрано студентів в актовому залі. Студентам було розіслано свідомо викривлену інформацію, що виборів в університеті не буде", - розповів Парубчак.

Відповідно, студенти, не розуміючи організаційно-юридичних процедур виборів ректора, вважали, що в університеті просто скасували вибори ректора. Це викликало їхнє справедливе обурення та вимоги до МОН. Насправді ж, за словами Парубчака, наказ про призначення в.о. ректора не скасовує виборів, які мають відбутися після завершення воєнного стану, про що є відповідний наказ та перелік кандидатур-учасників. Отже, студентські протести були викликані свідомим поширенням неправдивої інформації.

Також Іван Парубчак окреслив свої плани на найближчі три місяці перебування на посаді (саме на такий період наразі підписано наказ міністерства про його призначення на посаду, - ред.).

У контексті воєнного стану в Україні, особливу увагу буде приділено питанням безпеки студентів та викладачів. Університет має сертифіковані сховища на понад 2,5 тисячі місць, що дозволяє у разі небезпеки розмістити там всіх охочих студентів та викладачів. Він додав, що для зручності й задля безпеки навчальний процес в університеті організований у дві зміни. У разі повітряної тривоги заняття перериваються і студентам та викладачам пропонується спуститися до сховищ. Такі заходи дозволяють мінімізувати ризики та продовжувати навчальний процес навіть в умовах війни. Безпека студентів та викладачів є пріоритетом для керівництва університету.

"В планах дуже багато, в першу чергу, поточна діяльність. Забезпечити системність і рівномірність навчального процесу, який в нас зараз в університеті, починаючи з четвертого вересня", - сказав Парубчак.

Також серед першочергових завдань - налагодження співпраці з агропромисловими підприємствами регіону для практичної підготовки студентів та працевлаштування випускників.

"Хочеться в найближчі кілька місяців навести контакти та підписати угоди про співпрацю з агропідприємствами, з агрохолдингами хоча б заходу України, щоби навчання студентів у нашому закладі набуло максимально прикладного характеру", - наголосив Іван Парубчак.

Також Парубчак відзначив важливість розвитку наукової діяльності в університеті та залучення фінансування наукових досліджень через грантові програми.

Особливу увагу буде приділено максимальній інтеграції Рожищенського коледжу Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького в структуру університету та посиленню співпраці з органами влади Волинської області для кращого працевлаштування випускників коледжу.

Серед інших завдань Іван Парубчак виділив розвиток ветеринарної клініки університету. За його словами, клініка була добудована лише декілька місяців тому і поки що працює не на повну потужність. Він бачить для клініки кілька напрямків розвитку: як навчальна база для студентів, наукова база та сфера надання ветеринарних послуг населенню на офіційних засадах.

"Хочеться в найближчі кілька місяців цей напрям розвинути. Він розвинутий, але так частково, локально. Це не систематизовано", - зазначив Парубчак.

Розвиток клініки дозволить посилити практичну підготовку студентів-ветеринарів і запропонувати місту якісні послуги з догляду за тваринами. Це важливо і для іміджу університету, і для навчання майбутніх фахівців.

Також Іван Парубчак розповів про вступну кампанію 2023 року та порівняв її з минулим періодом. За його словами, попри цьогорічні зміни умов вступу, університет зберігає високий конкурс та кількість зарахованих студентів.

"У 2022 році в університет було набрано бакалаврів і магістрів загалом 1736 осіб. У цьому році набір ще триває, але вже набрали 1413 осіб станом на 4 вересня, плюс ще 160 поданих заяв. Тому можна чітко прогнозувати, що у 2023 році ми набираємо студентів, як і у 2022", - сказав Іван Парубчак.

Він пояснив, що минулого року, враховуючи військово-політичну ситуацію в Україні, загальні правила прийому ЗВО України були максимально спрощені. Практично на всі спеціальності абітурієнти поступали на основі мотиваційних листів. Натомість у 2023 році університет повернувся до звичних вимог вступу: "Цього року вже 80% всіх тестувань, які були у 2021 році, до війни, є відновлені під іншими назвами".

Тому, попри жорсткіші вимоги, університету вдалося зберегти високий конкурс та кількість зарахованих абітурієнтів. Це свідчить про ефективну роботу приймальної комісії та злагоджені дії керівництва закладу.

Новопризначений очільник університету висловив готовність активно працювати задля розвитку закладу, спираючись на власний багаторічний досвід роботи в ньому. Його обізнаність щодо внутрішніх процесів має сприяти ефективному управлінню університетом в найближчі місяці перебування на посаді в.о. ректора.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ